Gebruikers op sociale media reageerden de afgelopen dagen met hilarische foto's tegen de nieuwe maatregel om plastic zakken niet meer gratis aan te bieden.

Vanaf 1 januari zullen de Turken een hele reeks veranderingen zien optreden in hun dagelijks leven. De meest opvallende verandering laat zich zien in de kruidenierswinkels. Daar zullen de klanten voortaan 0,25 Turkse lira (4 cent) moeten betalen voor een wegwerp plastic zak, conform de nieuwe regelgeving.

 

View this post on Instagram

 

Poşetler ücretli olmadan hazırlıklara başladık ? #poşet #komik #tasarruf

A post shared by En Komik (@en_komiklerr) on

 

View this post on Instagram

 

Poşet parayla satılıyormuş banane … #2019 #poşet #istanbul #türkiye #para #money #manşet #gündem #mizah

A post shared by ALPER ENES BAYIR (@alperenesbyr) on

 

View this post on Instagram

 

Poşet poşet poşet ?? #çorumluamir #poşet #para #mizah #gülünç #haha #ekmek #domates

A post shared by Ortaya Karışık (@0_oksijen) on

Maar in de kruidenierswinkels zullen wel kleine plastic zakjes gratis verkrijgbaar blijven, om voedingswaren die per stuk verkocht worden te beschermen.

Ondernemers moeten containers voorzien om flessen en ander plastic materiaal te verzamelen, zodat het vervolgens gerecycleerd kan worden. Deze maatregel maakt deel uit van de inspanningen die de regering doet om milieuvervuiling door plastic tegen te gaan.

Prijs energie

Vorige maand beloofde de regering om de prijs die de gezinnen betalen voor energie met 10 procent te doen dalen. Ook zou het minimum maandloon met 26 procent omhoog gaan. Ook middelgrote ondernemingen zullen kunnen genieten van de lagere energieprijzen.

Gratis gezondheidszorg

Mensen die hun belastingen niet correct betalen of die schulden hebben, verliezen hun recht op gratis gezondheidszorg onder de nationale ziekteverzekering.

Internetgebruik

De limiet op internetgebruik verdwijnt, wat een prijsstijging voor internet met zich meebrengt. Tot nu toe was het namelijk zo dat de telecombedrijven je internetverbinding vertraagden van zodra je een bepaald aantal gigabytes overschreed bij het downloaden. Er kwam kritiek op deze praktijk omdat daardoor de internetverbinding vertraagd werd.

Sigaretten

Voor rokers zal er ook het een en ander veranderen in 2019. Voortaan zullen alle sigaretten in standaardverpakkingen verkocht worden, met daarop een afbeelding die waarschuwt voor de gezondheidsrisico’s. De vermelding van het merk van de sigaretten mag maar 5 procent in beslag nemen van één kant van de verpakking.

De regering zal ook de verplichte private pensioensverzekering (BES) opnieuw invoeren, die van start ging op 1 januari 2017. De verzekering zal geleidelijk in voege treden afhankelijk van het aantal werknemers. Eerst komen de bedrijven aan de beurt met vijf tot negen werknemers.

Hürriyet

S.V.R.