Op 31 december werd in Rotterdam een man, wiens naam niet werd vrijgegeven, gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten. Naar verluidt huurde hij een kamer in een studentenhuis dat beheerd wordt door de Gülenistische terreurgroep (FETÖ).

De Akyazılı-stichting, die het studentenhuis beheert, heeft banden met FETÖ. Ze gaven toe dat de verdachte bij hen een kamer huurde, maar beweerden dat ze niets afwisten van zijn “privé-leven”.

Afgelopen maandag viel de Nederlandse politie het studentenhuis binnen en nam de bezittingen van de 24-jarige verdachte in beslag. De man zou geen banden hebben met vier anderen die vorig weekend in Rotterdam gearresteerd werden, volgens lokale media. Die anderen werden aangehouden op verdenking van het beramen van een terreuraanslag.

FETÖ wordt ervan beschuldigd dat ze op 15 juli 2016 een staatsgreep heeft proberen plegen in Turkije door hun infiltranten in het leger. Het is alom bekend dat de organisatie een wereldwijd netwerk heeft opgezet van scholen, bedrijven en andere organisaties.

De terroristische groepering blijft actief onder de dekmantel van een liefdadigheidsorganisatie. De meeste Europese landen weigeren nog steeds in te gaan op de vraag van Turkije om FETÖ op de lijst van terreurorganisaties te zetten.

De Akyazılı-stichting haalde twee jaar geleden de voorpagina’s van de Nederlandse kranten. Ze organiseerde toen bijeenkomsten “om geld in te zamelen” voor de Gülenisten.

In Nederland zijn er ook acht vennootschappen en een medisch centrum (één van de hoofdsponsors van de Akyazılı-stichting) die banden hebben met FETÖ. Verder beheert de organisatie negen scholen en een aantal studentenhuizen in het land.

Sabah

S.V.R.