De terroristen van YPG in Syrië, die door de VS gesteund worden, verkopen olie aan Iran. En daar is Washington “niet blij” om, dat heeft Amerikaans president Donald Trump woensdag gezegd.

Trump zei dat hij niet opgezet was met het feit dat de YPG olie verkoopt aan Iran, en dat men de YPG heeft gevraagd om daarmee te stoppen.

“De Koerden, onze partners, verkopen olie aan Iran. Daar zijn we niet mee opgezet. Ik ben daar helemaal niet blij mee,” aldus Trump.

“We willen de Koerden beschermen, maar langs de andere kant wil ik niet voor eeuwig in Syrië blijven,” aldus de president. Eerder had hij al verklaard dat het Amerikaanse leger zich “geleidelijk” uit Syrië zou terugtrekken.

Tijdens een kabinetsvergadering op het Witte Huis, waarop ook journalisten aanwezig waren, ontkende Trump de geruchten over een geplande terugtrekking in een periode van vier maanden. Momenteel zijn er 2000 Amerikaanse soldaten gestationeerd in Syrië, waar ze strijd leveren tegen Daesh (ISIS).

VS steunt YPG

De VS steunt de YPG – de Syrische tak van de PKK – naar eigen zeggen omdat ze tegen Daesh strijden. Dat zorgde voor heftig protest van Ankara, die de aanwezigheid van de terroristische groepering aan zijn zuidgrens als een ernstige bedreiging ziet.

Ankara heeft Washington al herhaaldelijk gevraagd om de YPG niet langer te steunen. Nu geeft Turkije aan dat het overweegt om een grote militaire operatie op touw te zetten in het grensgebied, tussen de Eufraat en de Iraakse grens, om de terroristische groepering het zwijgen op te leggen.

Twee dergelijke operaties

Eerder voerde Turkije al twee dergelijke operaties uit tegen de YPG: operatie-Bescherming Eufraat in augustus 2016 en operatie-Olijftak in januari 2018. Tevens voert het regelmatig aanvallen uit op stellingen van de YPG, zowel vanuit de lucht als op de grond.

De PKK wordt beschouwd als een terreurorganisatie door Turkije, de VS en de EU. Ze voert al meer dan 30 jaar lang een terreurcampagne tegen de Turkse staat, waarbij al zo’n 40.000 slachtoffers vielen, waaronder vrouwen en kinderen.

Sabah

S.V.R.