Foto: Rena Netjes (via: RTL Nieuws)

De Nederlandse journaliste Rena Netjes heeft gesproken met Anadolu Agency over de onderdrukking en mensenrechtenschendingen van de terreurgroep PYD/PKK jegens de regionale bevolking. Netjes, die vele Syrische en Koerdische vluchtelingen en politici heeft geïnterviewd, verklaarde dat “haar visie over de YPG/PYD is veranderd”.

“Ik dacht dat de YPG de goeden waren omdat ze vochten tegen Daesh. In maart 2016 vroeg ik aan Syrische vluchtelingen in de Turkse grensstad Kilis voor wie ze gevlucht waren. Ze vertelden mij dat ze voor de YPG gevlucht waren en dat de YPG hun huizen had geconfisqueerd. Ik was verrast door die getuigenissen. De Syrisch-Koerdische vluchtelingen in Gaziantep en Kilis vertelden me gelijkaardige verhalen,” zei ze.

“Ik heb begrepen van Syrisch-Koerdische politici van andere politieke partijen dat de YPG/PYD hun leden gevangen neemt, hun kantoren sluit en hen verhindert deel te nemen aan de vredesgesprekken in Genève. Voor de Syrische Koerden is het problematisch dat de YPG/PYD een deal heeft gesloten met Assad. De vele andere Syrische en Koerdische politieke partijen komen niet aan bod, wat ook problematisch is,” ging ze verder.

Druk uitoefent op de lokale bevolking

Volgens Netjes staat het vast dat de PYD/PKK druk uitoefent op de lokale bevolking en mensenrechtenschendingen begaat. De PYD/PKK hanteert een onderdrukkend beleid, verdrijft de Arabische inwoners van de dorpen die ze inneemt en gebruikt ook kindsoldaten.

Netjes gaf aan dat ze kan begrijpen waarom Turkije mogelijk militair zou willen ingrijpen in het noorden van Syrië. “Ik kan begrijpen dat Turkije geen zwaarbewapende PKK-afdeling in Syrië met een controle over de bevolking wil hebben aan haar grenzen. Ik denk dat Turkije haar grensgebied van de YPG wil zuiveren,” was haar evaluatie.

Anadolu Ajansi

T.A.