Turks president Recep Tayyip Erdoğan maakte op 8 april bekend dat de regeringspartij AKP klacht heeft ingediend bij de Hoge Raad voor de Verkiezingen voor “georganiseerde fraude” en onregelmatigheden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Istanbul.

“Wij, als politieke partij, zijn op het spoor gekomen van georganiseerde fraude bij de verkiezingen,” zei Erdoğan in een interview, toen hij op het punt stond vanuit Istanbul te vertrekken naar Moskou.

Volgens Erdoğan, die tevens voorzitter is van de AKP, heeft ook de bevolking “bepaalde onregelmatigheden” gemeld in de lokale verkiezingen van 31 maart in Istanbul.

De AKP heeft klacht ingediend bij de Hoge Raad voor de Verkiezingen en hoopt op een herziening van de verkiezingsuitslag. Om de klacht te staven werd die informatie van burgers samen met beeldmateriaal van videocamera’s aan de Hoge Raad overgemaakt, voegde hij eraan toe.

Nog volgens Erdoğan was er niet slechts één onregelmatigheid, maar vele onregelmatigheden in alle uitslagen.

“Het verkiezingsproces is afgelopen, nu begint het juridische proces,” aldus de president.

Turkije en Rusland

Volgens hem werken Turkije en Rusland ook steeds meer samen.

“Onze samenwerking met Rusland duurt voort en wordt [met de dag] sterker.”

Erdoğan zal het met zijn Russische collega Vladimir Putin hebben over hun bilaterale relaties en over regionale en internationale ontwikkelingen.

“Het kunnen reizen zonder visum staat natuurlijk ook op onze agenda.”

Erdoğan gaat naar de achtste vergadering van de Raad voor Samenwerking op Hoog Niveau tussen beide landen. Die vergadering wordt jaarlijks gehouden sinds 2010.

Hürriyet

S.V.R.