Foto: Mansur Yavaş

Mansur Yavaş, de kandidaat van de Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij), wordt de nieuwe burgemeester van de Turkse hoofdstad Ankara. Hij werd maandag officieel uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen door de Hoge Raad voor de Verkiezingen (YSK).

Yavaş werd verkozen tot burgemeester van de agglomeratie Ankara in de gemeenteraadsverkiezingen van 31 maart in Turkije.

De regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK Partij) betwistte de resultaten. Maar na een hertelling werd bevestigd dat Yavaş wel degelijk zo’n 124.000 stemmen meer had gehaald dan AKP-kandidaat Mehmet Özhaseki.

Afgelopen zondag verwierp de YSK het verzoek van de AK Partij voor een volledige hertelling van alle stemmen in 13 districten van Ankara.

Het gerechtelijk onderzoek in de omstreden districten loopt nog steeds, zei Sadi Güven, hoofd van de YSK, maandagochtend in een interview. Hij benadrukte dat het “niet mogelijk” is om een evaluatie te maken zo lang het proces loopt.

Ali Ihsan Yavuz, vice-voorzitter van de AKP, liet op zondag weten dat de partij aan de YSK had gevraagd om alle stemmen in alle 38 districten van Istanbul te hertellen. Daar behoudt CHP-kandidaat Ekrem Imamoğlu nog steeds een nipte voorsprong op AKP-kandidaat Binali Yıldırım, na een gedeeltelijke hertelling.

Op 31 maart kozen miljoenen Turken nieuwe burgemeesters, gemeenteraadsleden, mukhtars (wijkagenten) en leden van ouderenraden in de vijfjaarlijkse lokale verkiezingen.

Sabah

S.V.R.