Vanaf augustus hervat de nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines vluchten naar Koeweit, Rusland, Zuid-Afrika en India.

Dat verklaarde minister van Transport en Infrastructuur Adil Karaismailoğlu op 27 juli. Afhankelijk van de situatie rond de coronacrisis ter plaatse, komen daar later nog vluchten naar Kirgizië, Oezbekistan, Tunesië, Algerije, Egypte, Irak en Kenya bij.

Rusland en Turkije bevestigden vorige week dat vluchten tussen de beide landen op 1 augustus hervat worden na 4 maanden coronacrisis. Aanvankelijk zijn er slechts vluchten tussen Ankara en Istanboel, en 3 Russische steden.

“Vanaf 10 augustus komen er dan commerciële en gecharterde vluchten tussen Moskou, Sint-Petersburg en Rostov aan de Dom in Rusland, en Bodrum, Antalya en Dalaman in Turkije”, aldus Karaismailoğlu.

Corona-test

“Passagiers en bemanningsleden die naar Rusland willen, moeten ten laatste 3 dagen voor hun vertrek een PCR-test ondergaan om te zien of ze al dan niet COVID-19 hebben. Mensen die negatief getest hebben, moeten zich ten laatste 3 dagen na hun aankomst opnieuw laten testen. Luchtvaart-maatschappijen hebben het recht om mensen zonder negatief testresultaat te weigeren.”

Toeristen die in Turkije aankomen, kunnen zich versneld laten testen op de luchthaven als ze naar huis gaan. Dit kadert binnen het certificatieprogramma voor veilig toerisme. Die test kost 15 euro.

Medische kosten

Bovendien voorziet de Turkse overheid een gezondheidsverzekering voor buitenlanders en voor Turken die in het buitenland wonen. Die verzekering kost 13 tot 33 euro en zal medische kosten tussen 2.000 en 7.000 euro dekken.

Blijf je een week, dan betaal je 23 euro voor een verzekering die 7.000 euro kan terugbetalen. In die verzekering is een behandeling tegen COVID-19 inbegrepen.

Op dit moment landen er dagelijks zo’n 140 vliegtuigen op de luchthaven in Antalya. Dat zijn nu voornamelijk toestellen van de Turkse lage-kostenmaatschappij Pegasus, van de joint venture tussen Lufthansa en Turkish Airlines: SunExpres, de Oekraïense maatschappij Azur Air, en het Noorse Norwegian Air.

Binnenkort zal ook de Russische maatschappij Aeroflot daarbij komen.

Duitsland heeft ondertussen aangekondigd dat vakantiegangers zich moeten laten testen als ze uit gebieden met hoog risico komen.

Die testen zouden wel gratis zijn. Nu het vakantieseizoen op volle toeren draait, hoopt de Duitse overheid zo verspreiding van het virus te vertragen.

K.L.

(Bron: Hürriyet)