Turkse ambtenaren mogen geen buitenlandse berichtenapps meer gebruiken tijdens werk

De Turkse presidentiële dienst voor digitale transformatie verbiedt ambtenaren voortaan om buitenlandse berichten-apps zoals Whatsapp of Telegram te gebruiken voor het werk.

Volgens de dienst zijn er aan deze apps veiligheidsrisico’s verbonden. Op 29 juli berichtte de krant Milliyet dat de dienst net klaar was met het verhelpen van verschillende veiligheidslekken in computersystemen van de overheid.

Omdat lokaal ontworpen berichten-apps volgens de dienst veiliger zijn, wordt het nu verplicht om die te gebruiken. In haar gids voor informatie en communicatie staat vermeld dat ambtenaren de buitenlandse apps nog steeds mogen gebruiken, maar dan alleen privé.

“Overheidsdiensten die geen eigen communicatieplatform hebben, verkiezen dus best een binnenlandse berichten-app die bestuurd wordt vanuit Turkije”, aldus de gids.

In een geschreven verklaring benadrukte de dienst dat het hierbij vooral gaat over het delen van overheidsdocumenten en belangrijke communicatie. De bedoeling van de nieuwe maatregel is om cyberaanvallen en lekken te voorkomen en om te verzekeren dat de nationale veiligheid niet in het gedrang komt, mocht er toch een veiligheidslek ontstaan.

In de gids staan volgens Milliyet 12 richtlijnen. Er komt onder meer een veiligheidsprocedure in 3 stappen, de mogelijkheid om te controleren of veiligheidsmaatregelen correct genomen zijn, en de aanmoediging om Turkse berichten-apps te gebruiken.

Alle ambtenaren zullen ook moeten deelnemen aan een speciale bevraging waarmee de dienst wil bepalen wie er toegang heeft tot belangrijke informatie. De resultaten van de bevraging zullen worden gebruikt om de veiligheidssystemen van bepaalde overheidsdiensten te vernieuwen.

K.L.

(Bron: Duvar English)