Foto: De berichtenapp BiP van de Turkse telecomaanbieder Turkcell

De Turkse president Erdoğan stopt met het gebruik van berichtendienst WhatsApp. Volgens het kabinet van de president hebben de nieuwe gebruikersvoorwaarden van WatsApp de zorgen over de privacy aangewakkerd.

In plaats van WhatsApp zullen de president en zijn gevolg in vervolg gebruik maken van gecodeerde diensten van de berichtenapp BiP van de Turkse telecomaanbieder Turkcell.

De wijziging valt samen met Turkijes campagne om het land te moderniseren en de Turkse autonomie naar een hoger niveau te tillen. De veranderingen in de voorwaarden en diensten van WhatsApp worden op 8 februari van kracht.

Dan wordt het onder meer mogelijk om gegevens te delen met het moederbedrijf Facebook. Gebruikers moeten akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden anders verliezen ze de toegang tot hun accounts bij WhatsApp.

Miljardair en technologie-ondernemer Elon Musk deed eerder een oproep om over te stappen op de concurrerende app Signal. Dat heeft geleid tot een toename van het aantal nieuwe gebruikers van die dienst.

Turkcell meldde een soortgelijk patroon in Turkije. In de voorbije 24 uur zag BiP het aantal gebruikers met ongeveer 1,12 miljoen groeien, meldt het bedrijf.

Sinds de lancering in 2013 is de app meer dan 53 miljoen keer gedownload, aldus Turkcell. Erdogan riep de Turken ook op om over te schakelen naar BiP.

Eerder beboette Turkije socialemediabedrijven omdat zij geen lokale vertegenwoordiger hadden aangesteld, zoals een nieuwe wet voorschreef.

Het Chinese TikTok, dat net als WhatsApp-moeder Facebook eerder een boete kreeg, stemde vorige week in met de aanstelling van een lokale vertegenwoordiger.

Bron: BNM