De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de bestorming van het Amerikaanse Capitool scherp veroordeeld. Hij sprak over een “schande voor de democratie”.

De bestorming van het Amerikaanse parlement door Trump-aanhangers heeft wereldwijd geleid tot gemengde reacties. Veel Europese leiders hebben het incident veroordeeld.

Pro-Trumpbetogers drongen woensdagmiddag het Amerikaanse parlementsgebouw binnen. Daarbij vielen vijf doden.

“Dit proces in Verenigde Staten, dat wordt omschreven als de zogenoemde bakermat van de democratie, heeft de hele mensheid verrast en geschokt”, aldus de Turkse president.

In het Capitool vergaderen normaal gesproken de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Zo is er een handjevol internationale kwesties waarin de Turkse en Amerikaanse belangen op zijn minst niet synchroon lopen.

De Verenigde Staten steunen Griekenland in hun territoriaal conflict met Turkije in de Middellandse Zee. Ze steunen Armenië in het conflict met Azerbeidzjan, een bondgenoot van Turkije.

De relatie tussen Ankara en Washington staat al jaren onder druk. De landen hebben een conflict onder meer over de Turkse aankoop van een Russische raketafweersysteem.

De Turkse president en president Donald Trump hebben een goede persoonlijke relatie. Recep Tayyip Erdoğan sprak nu de hoop uit dat de machtsoverdracht in de VS op 20 januari vreedzaam zal verlopen.

Bron: BNM