Derya Yanık

De Turkse minister van Familie en Sociale Diensten Derya Yanık (AKP) heeft gezegd dat de toename van geweld tegen vrouwen tijdens de COVID-19 pandemie “tolereerbaar” was, wat tot verontwaardiging op de sociale media heeft geleid.

De Turkse minister van Familie en Sociale Diensten, Derya Yanık, kreeg landelijke kritiek omdat zij tijdens een vergadering op 20 mei had gezegd dat de stijging van het aantal gevallen van geweld tegen vrouwen tijdens de COVID-19 pandemie “tolereerbaar” was geweest.

“Het aantal gevallen van geweld tegen vrouwen bedroeg 19.582 in januari 2020, dat in februari en maart een aanvaardbaar niveau bereikte, en een aanzienlijke daling in april,” zei Yanık.

Yanık’s verklaring leidde tot landelijke verontwaardiging, met de hashtag “Derya Yanık treed af” trending op Twitter kort nadat haar verklaring openbaar was gemaakt.

Yıldırım Kaya, afgevaardigde van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP) in Ankara, zei dat de minister het publiek aanmoedigde om geweld tegen vrouwen te tolereren, een fenomeen dat volgens hem zowel thuis als op straat toeneemt.

“Kan geweld tegen vrouwen worden voorkomen in een land waar de regering zo’n mentaliteit heeft? Kan er een ontmoedigend beleid worden gecreëerd?”

Goede (İYİ) Partij afgevaardigde Gizem Albaş veroordeelde de uitspraken van de minister en drong er bij haar op aan om af te treden, zeggende dat het de uitspraken van de minister waren die onacceptabel waren.

“We zullen niet accepteren dat ook maar één vrouw het slachtoffer wordt van geweld door een man, laat staan dat we het tolereren,” zei Albaş.

“Tolerabel’ als statistische maatstaf

Op wijdverspreide kritiek probeerde Yanık haar uitspraak te rechtvaardigen door te zeggen dat ze ’tolereerbaar’ als een statistische maatstaf gebruikte.

“Het is snood om het woord ’tolereerbaar’, dat ik gebruikte om te zeggen dat de toename [van geweld tegen vrouwen] niet volledig in verhouding stond tot de spanningen die door de stress van de pandemie werden gecreëerd, verkeerd te interpreteren,” zei Yanık.

De minister zei dat het “volkomen duidelijk was dat [zij] de uitdrukking ’tolereerbaar’ gebruikte als een statistische verklaring,” en dat geen van de deelnemers aan de vergadering vragen stelde over haar verklaring omdat die duidelijk was in de context van haar toespraak.

Bron: Turkse media