Sergej Lavrov

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft Turkije gewaarschuwd voor zijn banden met Oekraïne en gezegd dat het aanmoedigen van “agressieve” Oekraïense acties ten aanzien van de Krim neerkomt op een aantasting van de territoriale integriteit van Rusland.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken waarschuwde Turkije op 24 mei voor wat hij noemde pogingen om “militaristische sentimenten” in Oekraïne aan te wakkeren, nadat Ankara de samenwerking met Kiev had opgevoerd.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft vorige maand steun toegezegd aan het land te midden van een opbouw van Russische troepen langs de grens met Oekraïne.

Erdoğan zei toen dat Turkije, een NAVO-lid, en Oekraïne een platform hadden opgericht met hun ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie om de samenwerking op het gebied van defensie-industrie te bespreken, maar voegde eraan toe dat dit “op geen enkele manier een stap tegen derde landen” was.

“We raden onze Turkse collega’s ten zeerste aan om de situatie zorgvuldig te analyseren en te stoppen met het aanwakkeren van Kiev’s militaristische sentiment,” zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov in een interview met de krant Argumenty i Fakty.

Hij zei dat het aanmoedigen van “agressieve” Oekraïense acties ten aanzien van de door Rusland geannexeerde Krim neerkwam op een aantasting van de territoriale integriteit van Rusland.

“We hopen dat Ankara zijn lijn zal aanpassen op basis van onze legitieme zorgen.”

Turkije heeft, net als de rest van de NAVO, de annexatie van de Krim door Moskou in 2014 bekritiseerd en steun betuigd aan de territoriale integriteit van Oekraïne, nu de strijdkrachten van Kiev de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne bestrijden.

Kaart van Oost-Europa en het Midden-Oosten

Turkije, dat in het noorden aan de overkant van de Zwarte Zee tegenover Oekraïne en Rusland ligt, heeft in 2019 ook drones aan Kiev verkocht.

Maar Ankara werkt ook nauw samen met Moskou in de conflicten in Syrië, Libië en Nagorno-Karabach, en op het gebied van defensie en energie.

De banden van Moskou met het Westen zijn na de Koude Oorlog op een dieptepunt beland sinds de annexatie van de Krim, die leidde tot een golf van sancties tegen Rusland.

Bron: Turkse media