Europese voetbalbond stelt onderzoek in naar Turkse voetballers voor saluut, terwijl Ronaldo, Griezmann en Mandzukic hetzelfde deden zonder gevolg.

Het lijkt erop dat de Turkse voetballers, tegen wie een onderzoek werd ingesteld, ongelijk behandeld worden in vergelijking met hun collega’s uit andere Europese landen.

De Europese voetbalbond UEFA stelde het onderzoek in na de kwalificatiewedstrijden voor EURO 2020 van afgelopen maandag in Istanbul en Frankrijk. Een aantal Turkse spelers hadden toen in militaire stijl gesalueerd na een doelpunt. Het onderzoek werd gestart op verzoek van Frankrijk.

Maar de beslissing van de UEFA staat in schril contrast met het feit dat beroemde voetbalsterren als Cristiano Ronaldo, Marcelo, Antoine Griezmann en Mario Mandzukic allemaal weleens gesalueerd hebben tijdens wedstrijden de voorbije jaren. Geen van hen heeft echter ooit een disciplinaire sanctie gekregen.

In juli 2018 bracht de Franse sterspeler Griezmann een militaire groet voor de Franse president Emmanuel Macron, tijdens het FIFA-wereldkampioenschap in Moskou. Frankrijk versloeg toen Kroatië in de finale met 4-2 en werd zo wereldkampioen. Tegen hem werd geen onderzoek gestart.

De Turkse minister van Jeugd en Sport Mehmet Muharrem Kasapoğlu betreurt de discrepantie: “Iedereen die iets durfde te zeggen over het militaire saluut van Griezmann kreeg het verwijt dat hij de dankbetuigingen van onze voetballers probeerde te verstoren.”

“Ik roep de UEFA op om tactvol om te gaan met deze kwestie.”

Bovendien deed de Portugese superster Cristiano Ronaldo hetzelfde in oktober 2013, toen hij bij Real Madrid speelde. Hij salueerde na een doelpunt, samen met zijn ploegmaat Marcelo.

De Portugese superster Cristiano Ronaldo en zijn ploegmaat Marcelo

In maart 2009 salueerden de Fransman Thierry Henry en de Kameroenees Samuel Eto’o, die toen voor Barcelona speelden, tijdens een wedstrijd tegen Bayern München in de UEFA Champions League.

de Fransman Thierry Henry en de Kameroenees Samuel Eto’o

En in november 2012 deed de Kroatische international Mario Mandzukic hetzelfde. Hij speelde bij Bayern München.

Bron: AA

S.V.R.