Een Duitse ex-minister van buitenlandse zaken heeft laten weten dat de PKK een mogelijke burgeroorlog in Turkije probeert te financieren door handel in wapens en drugs, of chantage in Duitsland. Dit zou de exacte reden zijn waarom de groep in Duitsland verboden is.

De groep was er crimineel actief, dus niet alleen in Turkije. Sigmar Gabriel sprak op een Duitse televisiezender over de PKK en de daaraan gelieerde Volksbeschermingseenheden (YPG) in Syrië. Volgens hem was de groep in zijn land al bekend door acties in de jaren ’80, ’90 en 2000. Zo wierp de groep geregeld wegblokkades op en was ze betrokken bij handel in wapens en drugs. De groep werd volgens hem verboden omdat ze de wet overtrad. Hij maakt wel een verschil tussen het Koerdische volk en de PKK/YPG. “Ik zeg dit opnieuw, in ons land spreken we niet over de Koerden. We spreken over een specifieke organisatie, namelijk de PKK, die hier verboden is”, aldus Gabriel.

Foto: PKK-sympathisanten steken spandoeken in de lucht om de vrijlating van hun gevangen leider Abdullah Öcalan te eisen: Düsseldorf, 4 november 2017

Gabriel is ook lid van de Bundestag, het Duitse bondsparlement. Hij vindt niet dat de Koerden een ware bondgenoot voor het Westen zijn in het Syrische conflict. Hij vindt dat het Westen hen heeft misbruikt omdat de Westerse landen niet betrokken wilden geraken bij de burgeroorlog. Hij zei ook dat Europa in het algemeen, en Duitsland in het bijzonder, de waarschuwingen van president Recep Tayyip Erdogan dat Bashar al Assad zijn eigen burgers zou bombarderen, naast zich neerlegde. Erdogan riep op om een no-fly-zone op te zetten, maar het Westen wilde er niet bij betrokken geraken. “Maar al snel bombardeerde Assad inderdaad zijn eigen volk, en geraakten we er toch bij betrokken dankzij miljoenen vluchtelingen.”

De uitspraken van Gabriel kwamen er dankzij de recente start van de Turkse anti-terreuroperatie in Noordoost-Syrië gericht tegen terroristen van PKK/YPG, die ook aanslagen pleegt tegen Turkse gemeenschappen in Europese landen, waaronder Duitsland. Sinds 9 oktober, toen Operatie Vredesbron werd gelanceerd om de Turkse grenzen te beschermen en de veilige terugkeer van Syrische vluchtelingen te vergemakkelijken, pleegden sympathisanten van PKK/YPG al 14 aanvallen in Duitsland.

De PKK staat in Europa, Turkije en de VS bekend als terroristische organisatie. De groep voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije, en heeft daarbij al 40.000 doden op haar geweten, ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Bron: Sabah