Volgens Reporters Zonder Grenzen, een waakhond voor internationale persvrijheid, heeft de voormalige Sovjetrepubliek Turkmenistan de media verboden om het woord coronavirus te gebruiken.

Ook werd het woord geweerd uit alle informatiebrochures over volksgezondheid die verdeeld worden in scholen, ziekenhuizen en werkplekken. Dat maakte de organisatie dinsdag bekend. Het Centraal-Aziatische land, dat rijk is aan aardgas en grenst aan Iran, heeft tot nu toe officieel geen besmettingen met het virus gemeld. In Iran zijn er tot nu toe meer dan 44.000 gevallen bekend.

Reporters Zonder Grenzen heeft haar hoofdkwartier in Parijs. Volgens de organisatie gaat het in Turkmenistan zelfs zo ver dat mensen die mondmaskers dragen of over het virus praten opgepakt kunnen worden door geüniformeerde agenten.

Turkmenistan stond laatst gerangschikt op de index voor internationale persvrijheid die de organisatie in 2019 uitbracht. Het land is ook een van de meest geïsoleerde landen.

Gurbanguly Berdimuhamedov, de Turkmeense president, is al aan de macht sinds 2006. Hij stelde een persoonlijkheidscultus in waarbij hij zichzelf ziet als de arkadaq (beschermer) van het land.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)