Recep Tayyip Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gisteren tijdens een bijeenkomst van de provinciale leiders van de AKP scherp uitgehaald naar de gemeenten onder het bewind van de CHP.

Een reactie op de fundraiser campagnes die gelanceerd zijn om de getroffen burgers in Istanbul en Ankara te steunen. Hij beschuldigt beide gemeenten van een poging om “een staat binnen de staat te creëren.”

De president benadrukt dat “er geen nood is aan een staat binnen de staat. In dit verband worden al deze campagnes aangekondigd en uitgevoerd door de bevoegde instanties.”

Hij haalt daarnaast aan dat alle fundraisers worden uitgevoerd onder het gezag van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Arbeid en Sociale Diensten en Families, in coördinatie met de kabinetten van de Gouverneurs.

Erdogan onderlijnt dat “gemeenten die campagnes ondernemen zonder toestemming van de kabinetten van de gouverneurs bijdragen aan de zogenaamde staat binnen de staat. In dat geval zouden we de macht moeten herverdelen. Niemand heeft dat recht.”

Donatiecampagnes, in het leven geroepen zonder toestemming van de bevoegde instanties, zijn bij wet verboden zo benadrukt de president.

De gemeenten Istanbul en Ankara, onder leiding van de CHP, hebben recent hun eigen donatie-campagnes opgezet om zo inwoners in nood te helpen die getroffen zijn door de negatieve impact van het coronavirus.

Eerder, op 31 maart, publiceerde de minister van Binnenlandse Zaken een mededeling waarin wordt bepaald dat de twee gemeenten toestemming bij het kabinet van de gouverneur moeten verkrijgen voor de campagnes die ze in het leven riepen.

De burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoglu, reageerde vervolgens op Twitter. Volgens İmamoglu hebben de gemeenten en de burgemeester de bevoegdheden om donaties te accepteren en verzamelen.

Erdogan’s repliek was krachtig: “Als we nu niet solidair samenwerken en deze situatie vanuit een politiek perspectief benaderen, wanneer zullen we dan solidariteit kennen?”

Eerder, op maandag, lanceerde Erdogan een “campagne van nationale solidariteit” om hulp te bieden in het gevecht tegen het coronavirus. De president doneerde zelf 7 maanden loon om de campagne op weg te helpen, daarnaast hebben verschillende ministers al besloten deel te nemen en zijn voorbeeld te volgen.

Tijdens zijn speech deed hij kritiek van de oppositie op de nieuwe campagne af als “speculaties”. Erdogan merkte op dat “er wordt beweerd dat de staat aan het bedelen is. De acties die ons ministerie van Binnenlandse Zaken onderneemt zijn van onschatbare waarde. De oppositie moet zich bewust worden van haar uitspraken.”

Turkije kan intracommunautair verkeer inperken

Erdogan zei dat er extra maatregelen kunnen worden genomen om binnenstedelijke verplaatsingen te beperken. “We hebben het stadsverkeer gedeeltelijk beperkt. Gelijkaardige maatregelen kunnen ook worden toegepast op het intracommunautair verkeer,” haalde hij aan.

“Hoe meer we de sociale mobiliteit verminderen, hoe beter we de verspreiding van de ziekte kunnen afremmen,” klonk het verder. Erdogan drong er ook bij de burgers op aan om “zoveel mogelijk” binnen te blijven en zich aan de regels te houden die de Wetenschapsraad heeft opgesteld.

“Als elk Turkse burger zich vrijwillig in quarantaine plaatst, zullen we geen verdere voorzorgsmaatregelen nodig hebben,” stelde de president.

De Turkse regering zegt vastberaden te zijn om elk individu in het land te beschermen met het motto: ‘Onze hoop is groter dan onze pijn’.

Hurriyet

O.A.