Sommige Turken zijn heel inventief als het aankomt op manieren om ervoor te zorgen dat ze niet besmet geraken met het nieuwe coronavirus, dat wereldwijd heel wat problemen veroorzaakt, ook bij economieën.

Orhan Sarı, bijvoorbeeld, uitbater van een supermarkt in het district Altınordu, in de Zwarte-Zeeprovincie Ordu, probeert besmetting te voorkomen door alle bankbiljetten die hij binnen krijgt, te ontsmetten.

Sarı, die zijn supermarkt al 25 jaar uitbaat, kookt de biljetten op een temperatuur van 100 graden Celsius. Hij doet dit omdat het risico op besmetting via bankbiljetten hoog is. Hij heeft zelfs overwogen om de briefjes met bleekwater te behandelen.

Ook andere handelaars behandelen de binnenkomende bankbriefjes. Een handelaar in district Muratlı, provincie Tekidağ, Marmararegio strijkt de biljetten als ze binnen komen. Ook Kahraman Bayazıt, uitbater van een ijzerhandel, doet dat. Hij neemt de briefjes aan met een tang. Volgens hem worden de virussen door het hete strijkijzer gedood. Hij strijkt het geld voor de ogen van zijn klanten, die in het begin nogal verward waren. Toch beweert hij hiermee de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Kahraman Bayazıt

In het district Çayeli in de provincie Rize, eveneens aan de Zwarte Zee, zijn inwoners van een buurt overgegaan tot het installeren van een soort automatische rolluiken. Die blijven dag en nacht dicht. Buitenstaanders kunnen zo de buurt niet meer in, maar voetgangers kunnen wel passeren.

Ook de inwoners van een klein dorp in de Oostelijke provincie Adıyaman hebben hun dorp afgesloten. Zij plaatsten betonblokken aan de invalswegen en hingen bordjes op. Op de bordjes staat: “Toegang tot het dorp is verboden vanwege de uitbraak van het coronavirus.”

Eren Oğur, al 3 jaar taxichauffeur in de Oostelijke provincie Bingöl, nam een andere opmerkelijke maatregel. Hij plaatste een transparant scherm tussen zichzelf en de passagiers. Ook hij ontsmet de bankbiljetten die hij krijgt. Hij zegt dat zijn passagiers de maatregelen wel appreciëren.

In het district Eyüpsultan in Istanbul, trouwden Selin Ayhan, 25, en Doğan Mert, 28, op een ongebruikelijke manier. Tijdens de plechtigheid droegen ze een overall, handschoenen, een beschermende bril en een mondmasker in plaats van het meer gepaste kostuum of de trouwjurk. Zo zou hun feest niet vergald worden door het coronavirus en hoefden ze hun huwelijk niet uit te stellen.

K.L.

(Bron: Hürriyet)