Drie wetenschappers zijn de Turkse geschiedenisboeken ingegaan, toen zij aankondigden een nieuwe, op Jupiter gelijke, exoplaneet te hebben ontdekt. Zo een 212 lichtjaren verwijderd van ons melkwegstelsel. “We zijn trots en gelukkig”, dat zegt assistent-professor Mesut Yilmaz die het team van wetenschappers leidt van de Ankara- en Ege universiteiten.

Türk bilim adamları ilk kez gezegen keşfetti
Foto: Mesut Yilmaz

Yilmaz, een academicus binnen de wetenschapsfaculteit van de universiteit van Ankara, de Turkse hoofdstad, verklaarde in een gesprek met het Anadolu agentschapsbureau, dat zij al meer dan een decennium lang samenwerken met zowel Japanse als Russische wetenschappers in het veld.

Geen mogelijkheid tot leven

Yilmaz, professor Selim Osman Selam, professor Varol Keskin en İbrahim Özavcı merkten de planeet op tijdens het observeren van de sterren, werkend vanuit een observatorium  in de zuidelijk gelegen stad Antalya. “De planeet is iets groter dan Jupiter en heeft ongeveer een jaar nodig voor zijn volledige orbitale baan af te leggen. Het is een gasplaneet met geen mogelijkheid tot leven”. De wetenschapper beschrijft de planeet als een exoplaneet die vermoedelijk een gigantische ster omringt.

De naam?

Betreffende de naam van de planeet zijn de wetenschappers nog onbeslist maar Yilmaz liet al weten dat de planeet eventueel de naam van Atatürk zou kunnen krijgen, de stichter van het moderne Turkije. Een andere mogelijkheid betreffende de naam van de planeet is simpelweg “Turk”.

Sabah