Foto: Meral Akşener

De nieuwe partij die gevormd zal worden onder leiderschap van Meral Akşener, een voormalig lid van de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), zal zich focussen op het nationale centrum van de Turkse politiek, dat zegt Ümit Özdağ, een van haar collega-assistenten. Ze deelde ook mee dat de partijvorming afgerond zal zijn in oktober en officieel met zijn activiteiten van start zal gaan vanuit Samsun, de stad waar de Turkse onafhankelijkheidsoorlog begon in 1919.

Foto: Meral Akşener

Ümit Özdağ beschrijft het actuele politieke klimaat in Turkije als een “aanval op de basisprincipes van de Republiek” en dat de nieuwe partij “de Turkse natie zal omarmen, door terug loyaal te zijn aan die oorspronkelijke grondbeginselen”. We beschouwen onszelf als een centrumpartij. “Met andere woorden komen we op met een partij die zowel centrumlinkse als centrumrechtse patriotten wil samenbrengen”, aldus Ümit Özdağ.

Akşener zal de leider zijn

“Een vooraanstaand voormalig lid van de MHP, Meral Akşener zal de leider zijn van de nieuwe partij”, zegt Özdağ. Meral Akşener werd uit de MHP gezet nadat zij haar kandidaat had gesteld als nieuwe leider van de MHP.

“Akşener is een politicus die al voor lange tijd een succesvolle strijd voert binnen de Turkse politiek. Met deze nieuwe uitdaging laat ze zichzelf duidelijk zien, en vangt ze bovendien het gebrek aan oppositie op, binnen de Turkse politiek, aldus Özdağ.

Ten slotte voegt Özdağ nog toe: “Na het constitutionele referendum van 16 april werd het oprichten van een nieuwe partij een noodzaak en Akşener kwam al snel naar boven als de “juiste leider voor de positie die de nieuwe partij wil innemen binnen het politiek spectrum”.    

Hurriyet