Neusspray ontwikkeld in Turkije doodt coronavirus binnen de minuut

De coronapandemie heeft nu al 100 miljoen mensen getroffen verspreid over de hele wereld. De microbiologen zijn dan ook massaal op zoek naar werkbare oplossingen.

Terwijl het zorgpersoneel zich in de laboratoria uit de naad werkt om tests, vaccins en behandelingen te ontwikkelen, hebben Turkse wetenschappers een neusspray ontwikkeld die het virus binnen de minuut kan doden.

Het middel, Genoxyn genaamd, roeit het virus volledig uit. Het werd ontwikkeld door prof. Dr. Şehime Gülsün Temel samen met dr. Ahmet Ümit Sabancı, een chirurg, en dr. Cüneyt Özakın, die verbonden is aan het Departement Microbiologie, Faculteit Geneeskunde, universiteit van Uludağ.

Foto: de neusspray, ontwikkeld aan de universiteit van Uludağ, in een labo in de noordwestelijke provincie Bursa (22 januari 2021).

De onderzoekers werkten samen met academici van de universiteiten van Uludağ en Çukurova om de antimicrobiële en antivirale effecten van het middel te testen. Uit de studie blijkt dat het middel inderdaad de reproductie van bacteriën en virussen voorkomt.

Sabancı deed al onderzoek naar bescherming tegen ziektes voordat de coronapandemie uitbrak.

“Samen met Cüneyt Özakın had ik al aangetoond dat het middel een antibacteriële werking had. Toen de pandemie uitbrak, kwamen we dus op het idee dat het ook weleens zou kunnen bijdragen aan (de strijd tegen) het coronavirus. Dus verfijnden we onze mond- en neusspray en lieten we het testen op bio-compatibiliteit.”

Het was al bekend dat het virus vooral via de neus, de mond en de ogen wordt opgenomen.

“Uit onze studie bleek dat ons middel het virus kon doden in het mond- en neusweefsel. Doordat het virus snel vernietigd wordt, kan het niet binnendringen in de cellen en dus heb je minder virussen in het lichaam. Als we via deze weg besmettingen kunnen voorkomen, is het een goed beschermingsmiddel voor ons,” legt Sabancı uit.

Foto: de neusspray Genoxyn, genomen op 22 januari 2021 in de laboratoria van de universiteit van Uludağ in de noordwestelijke provincie Bursa.

Volgens Temel kan dit middel het virus binnen de minuut doden. En wat nog belangrijker is: de epitheelcellen in de slijmvliezen worden niet beschadigd.

“We hebben zelfs aangetoond dat het een helend effect heeft op die cellen. Daarom is het veilig voor menselijk gebruik.”

Volgens Özakın kwam Sabancı twee jaar geleden met deze spray op de proppen om hem te laten testen op zijn antimicrobiële werking.

“Door gebruik te maken van internationale methodes stelden we vast dat het product een helende werking had op weefsel en dat het ontsteking kon voorkomen. Het hoofdbestanddeel was al jaren bekend, maar het was vooralsnog niet geschikt voor menselijk gebruik. Het had geen permanent effect en de structuur ontbond snel.”

“Maar door gebruik te maken van de laatste nieuwe technologische ontwikkelingen konden we ervoor zorgen dat het effect blijvender werd. Door gebruik te maken van nanotechnologie konden we een langdurig effect bereiken omdat het zich bindt aan bepaalde moleculen. Het is ook biocompatibel, dat betekent dat het geen schade toebrengt aan cellen en weefsel en dus dat het bruikbaar is voor mensen.”

Eerst hadden ze getest hoe goed het middel werkte tegen de meest courante virussen, maar toen de pandemie uitbrak verlegden ze hun focus naar SARS-COV-2, aldus Özakın. Na de nodige tests konden de drie onderzoekers aantonen dat het nieuwe product ook direct werkzaam is tegen het nieuwe coronavirus.

“We hebben aangetoond dat het middel dodelijk is voor bacteriën, schimmels en in het bijzonder voor het coronavirus.”

Bron: Sabah

S.V.R.