Een vrouw oogstte dit weekend zo’n 2,815 kilogram aan olijven onder twee minuten. Ze deed dit in het kader van een oogstcompetitie die dit weekend plaatsvond, deel uitmakend van het Tweede Olijfoogst Feest. Het feest vond plaats in het Egeïsche resort van Ayvalik.

Aynur Kirca volgt hiermee Sibel Bulut op die vorig jaar, eveneens in een tijdspanne van twee minuten, 2,845 kilogram olijven inzamelde. Het jaarlijkse oogstfeest werd gehouden door de Kamer voor Agricultuur van het Ayvalik district, dat deel uitmaakt van de noordwestelijke provincie Balikesir.

Topkwaliteit

Kitay: “Ayvalik en de omringende gebieden bezitten een productie van topkwaliteit op vlak van olijven en olijfolie. We beschouwen het evenement als een kans op vlak van promotie maar ook als een zaak van responsabiliteit en trots op ons product.”

 De olijven werden op symbolische wijze geoogst en omgezet naar olijfolie door middel van het gebruik van een oude steenprintmethode. Het gebruik van de oude methode van het bereiden van olijfolie is eigen aan het feest.

De burgermeester van Balikesir, Rahmi Gencer was eveneens aanwezig: “Als je olijf zegt, denk je meteen aan de streek van Ayvalik. Onze olijven zijn een nationale schat en we moeten er alles aan doen dit product zo goed mogelijk te beschermen.” Aldus de burgemeester in een interview.

Het zou goed zijn als Turkije erin zou slagen zijn olijfolie te verkopen op de Europese markt op een tolvrije manier, zoals dat al het geval is voor de olijven zelf. Voorlopig gelden voor olijfolie nog de gewoonlijke importmodellen. Het vrijgeven van olijfolie op vlak van tol zou resulteren in een enorme exportboost voor ons product, aldus een prominent figuur in de bedrijfswereld van de olijfproductie.

Meer dan 39.000 ton

Het hoofd van de Associatie voor Olijf en Olijfolie export vanuit het Egeïsche Zee gebied liet weten dat Turkije 37 percent van zijn olijven exporteert naar Spanje. De Verenigde Staten en Italië volgen de rijtje van exportlanden voor Turkije op.

De export van olijfolie steeg in de laatste 10 maanden naar een exportgehalte van zo een 39.449 ton. Gemiddeld verwacht men een stijging van 339 ton per jaar in de volgende jaren voor dezelfde periode.

De waarde van de olijfolie- en olijfmarkt bedraagt zo een 152,6 miljoen dollar wat neerkomt op zo een 129,93 miljoen euro. Percentueel gaat het hier om een stijging per jaar van 266 percent betreffende de waarde van het product.

Hurriyet