Turkije is niet van plan de toelating te vragen van de Verenigde Staten betreffende het arresteren van verdachten in zaken omtrent terrorisme. Dat liet minister Binali Yildirim dinsdag weten. De minister bekritiseerde de V.S. (een NATO-bondgenoot) ervan visadocumenten uit te reiken aan vermoedelijke terroristen in plaats van deze onmiddellijk te arresteren.

In een speech die Yildirim gaf op de wekelijkse zitting van het parlement beweert Yildirim dat de houding van de V.S., omtrent het (niet) arresteren van leden die gelinkt worden aan de Gülenistische Terreurorganisatie (FETÖ), het vertrouwen en het gevoel van samenwerking onder de NATO-leden ondermijnt.

Yildirim: “In Turkije heerst de wet en als iemand van de V.S. diplomaten in overtreding gaat of de wetten van Turkije, op Turks grondgebied, met de voeten treedt zal deze persoon geen speciale behandeling krijgen. Er worden geen uitzonderingen gemaakt op de wet voor wie dan ook, vanwaar die persoon ook afkomstig mag zijn. De V.S. vroeg trouwens ook nooit de toelating aan ons toen zij een van onze bankmanagers arresteerden nog niet lang geleden.”

Arrestatie

Mehmet Hakan Atilla

Yildirim verwijst hiermee naar de arrestatie van topbankier Mehmet Hakan Atilla, die ervan beschuldigd wordt handelssancties te hebben willen ontwijken voor Iranese bedrijven. Hij zou in verbinding hebben gestaan met Reza Zarrab, een Turks-Iraanse goudverhandelaar, waarmee hij trachtte miljoenen dollars wit te wassen via de Amerikaanse financiële markt. Yildirim betreurt de houding van de V.S. en benadrukt dat Turkije nog steeds open staat voor communicatie omtrent het voorval.

Yildirim: “Dit probleem moet zo snel mogelijk aangepakt worden.”

Amerikanen niet populair onder de Turken

Yildirim liet ook nog weten dat zo een 80 percent van de Turken geen fan is van de Amerikanen onder andere door het, door de ogen van heel wat Turken, mislukte beleid van de Amerikaanse regering omtrent de in de V.S. gestationeerde FETÖ-leden, die vorig jaar trachtten een coup te plegen in Turkije. Turkije beschuldigde de V.S. ervan niet te hebben willen samenwerken.

Daarnaast verwijt Turkije de V.S. er eveneens van steun te hebben geboden aan een zijtak van de PKK, genaamd de “Gewapende Volksbeschermingseenheden” (afgekort YPG) die tot vandaag nog steeds kinderen jonger dan 15 jaar aanwerven en gebruiken als militanten.

Yildirim: “Als de V.S. de samenwerking met Turkije in stand wil houden zal het moeten stoppen met steun bieden aan de YPG in Syrië, wat men kan beschouwen als een zijtak van de PKK-terroristen. Een goede samenwerking is onmogelijk als een van onze bondgenoten achter de schermen collaboreert met de vijand.”

Sabah