Een reeks aardewerken voorwerpen en stenen werktuigen met sporen van de eerste landbouwsamenlevingen werd gevonden tijdens archeologische uitgravingen in de noordwestelijke provincie Bilecik, aldus Assistent-Professor Deniz Sarı. Sarı is het hoofd van de uitgravingen en werkt voor het departement Archeologie van de Şeyh Edebali universiteit.

Foto: Bilecik

De assistent-professor zei dat het aardewerk en de stenen werktuigen karakteristieken bevatten van het Neolithische tijdperk. Ze deelde mee dat men was gestart met oppervlakteonderzoek in 2013 en 2014.

“Volgens de resultaten van het oppervlakteonderzoek in de laatste jaren kunnen we zeggen dat de geschiedenis van Bilecik zeker tot 8,500 jaar geleden terug te traceren is.,” aldus Sarı.

Sporen van de ‘Fikirtepe-cultuur’ uitgegraven

“We ontdekten het type aardewerk dat duidt op de cultuur van de eerste landbouwgemeenschappen, genaamd ‘Fikirtepe-cultuur’, zei Sarı. Fikirtepe-cultuur is de naam gegeven aan de levensstijlen van mensen in Istanbul en de nabije omgeving in het Neolithicum.

Sarı merkte ook op dat ze geloven dat Bilecik twee verschillende soorten culturen representeert in zijn noordelijke en zuidelijke regio’s.

Uitgravingen in het zuiden

Het archeologieteam startte met de uitgravingen in het zuiden. De evaluatie van de bevindingen van deze studie is al gedaan. Sarı vertelde dat ze bijna klaar zijn met de uitgravingen dit jaar in de noordelijke regio’s en dat de evaluaties van de nieuwe bevindingen volop gedaan worden.

“Het aardewerk en de stenen werktuigen die we vonden aan de zuidelijke kant van het Bozüyük district vorig jaar tonen aan dat de geschiedenis van Bilecik tot 6,500 voor Christus teruggaat. Specifiek in het onderzoek dat we vorig jaar in Bozüyük uitvoerden en de districten Söğüt, Yenipazar, Gölpazarı en İnhisar dit jaar, hebben we typische prehistorische nederzettingsgebieden zoals grafheuvels en grotten teruggevonden. Vondsten zoals kleine werktuigen gemaakt van vuursteen en aardewerken voorwerpen kunnen in het algemeen gezien worden aan het oppervlak door hun veelvuldig gebruik. Ze vertellen ons iets meer over wanneer mensen zich hebben gevestigd in deze regio, wat hun functie was en in welk tijdperk ze leefden,” liet ze weten.

Bilecik is bekend als nederzettingsgebied voor veel verschillende beschavingen, van Bithynië tot de Romeinse en Ottomaanse rijken.

Hurriyet