De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu, zei dat Ankara hoopt op herstel van de relatie met Duitsland. Hij riep beide partijen op om gezamenlijk stappen te ondernemen om zo de relatie te normaliseren.    

“Ik zie geen reden waarom er problemen zouden moeten zijn tussen Turkije en Duitsland,” zei Çavuşoğlu tegen de Duitse krant Der Spiegel. “Zet een stap richting ons en we zetten er twee richting jullie,” voegde hij er aan toe.

Çavuşoğlu hoopt dat er in de toekomst terug gezonde betrekkingen zullen zijn tussen Ankara en Berlijn. “Ik heb reeds voor de verkiezingen tegen mijn vriend Sigmar Gabriel gezegd dat we naar de toekomst moeten kijken,” zei hij.

Arrestatie van Duitsers

De opeenstapeling van verschillende conflicten, waaronder de arrestatie van verschillende Duitsers op basis van terreuraanklachten in Turkije, heeft ernstige wrijving veroorzaakt tussen beide landen.

Duitsland heeft deze arrestaties onmiddellijk ongegrond verklaard. Een van hen, journaliste Meşale Tolu, zal komende week worden berecht.

Minister van staat, Michael Roth, zei tegen de Duitse krant Die Welt dat Duitsland bereid is om aan tafel te gaan zitten maar niet zal zwijgen als haar burgers onterecht worden opgesloten en berecht.

Çavuşoğlu benadrukte dat ook hier absoluut geen sprake is van politieke invloed op de rechterlijke macht.

“De Turkse rechterlijke macht is onafhankelijk. Het is niet aan mij om verdachten te straffen of vrij te spreken. Dit is de taak van onze rechters, “zei hij.

Reactie op

Tijdens het interview zei Çavuşoğlu dat Turkije nooit de confrontatie met Duitsland heeft opgezocht. “We reageerden slechts op de groeiende anti-Turkije en anti- Erdoğan retoriek,” zei de minister.

“President Erdoğan reageerde enkel op de aanvallen van Duitsland meer niet. We zullen op een betrouwbare manier blijven samenwerken met de Duitse federale regering, “voegde hij als laatste toe.

Hurriyet