De Turkse vicepremier Mehmet Şimşek heeft onlangs beklemtoond dat het onderwijs voor vrouwen en de participatie in het bedrijfsleven een vitale rol spelen in de Turkse economie.

Şimşek, die uitgenodigd was als gastspreker op een bijeenkomst van het ‘Aziz Sancar Foundation’, deed dit door een Afrikaans spreekwoord te citeren: “Leer een jongeman iets bij en je hebt een individu iets bijgeleerd, leer je daarentegen een vrouw iets bij, dan heb je uw familie en de hele wereld iets bijgeleerd.”

Actieve participatie

De bijeenkomst had voor doel de vrouwenparticipatie in de wetenschap, technologie, ingenieurskunde en wiskunde te promoten. Şimşek liet weten dat 49.8 percent van de Turkse bevolking vrouw is en dat het land nooit succesvol zal worden zonder een actieve participatie van vrouwen in de wetenschap en technologie.

“Een land, waar vrouwen niet actief zijn in het onderwijs, het bedrijfsleven en andere sectoren is als een vogel met één vleugel of een vliegtuig zonder motor,” verklaarde hij.

Vrouwenonderwijs

Şimşek benadrukte ook dat religie het vrouwenonderwijs stimuleert. Hij ondersteunde dit door te zeggen dat “het eerste gebod van de Koran ‘lees’ is en dat het bijgevolg van toepassing is op de hele mensheid. Onze Profeet heeft ook gezegd dat het “onderwijs een plicht is voor iedereen.” Şimşek liet ook weten dat de Turkse participatiegraad van vrouwen in het bedrijfsleven niet veel verschilt dan met die van de Europese landen.

Aandeel vrouwen

Een recente studie concludeert dat gestudeerde vrouwen, die daarna ondernemers worden voor 90 procent van hun inkomen besteden aan hun gezin. Terwijl hetzelfde cijfer bij de mannen veel lager ligt, met name rond de 30 procent.

Het aandeel van vrouwen die naar school gaan is ook ferm gestegen. Cijfers tonen aan dat 95 procent van de jonge Turkse vrouwen onderwijs volgt en dat dit dan ook aantoont dat voor Turkije althans het vrouwenonderwijs van enorm belang is.

Sabah