Egypte heeft afgelopen zondag alle nieuwswebsites van het dagblad Sabah geblokkeerd, evenals webpagina’s van andere nieuwsdiensten in Turkije. Daarmee wordt een campagne uitgebreid die de afgelopen maand is ingezet en die diverse media bekampt.

Volgens de Egyptische nieuwswebsite Mada Masr is het aantal geblokkeerde websites in Egypte na de recente actie gestegen tot 54. De lijst bevat nu de Engelse, Arabische en Duitse webpagina’s van Daily Sabah en websites van Turk Press, Arab Turkey, Akhbar Turkiya en Akhbar al-Alam.

Geblokkeerd

Egypte heeft in mei de toegang tot een aantal nieuwswebsites geblokkeerd, waaronder Al-Jazeera, Huffington Post Arabic en Al-Borsa, een veel gelezen financiële krant die over het algemeen politieke discussies vermijdt en de mening vertegenwoordigt van de grotendeels pro-regering zakenwereld. De regering blokkeerde ook het Engelstalige Daily News Egypt en Mada Masr.

Financiering Qatar

Bronnen binnen de Egyptische inlichtingendiensten beweerden dat de websites werden geblokkeerd omdat ze naar verluidt verbonden waren met de verboden Moslimbroederschap of vanwege het ontvangen van financiering uit Qatar. Echter, sommige van deze websites hebben geen islamitische of Qatar-affiliaties en voeren een onafhankelijk redactioneel beleid uit.

Sabah