Russische toeristen bezoeken de tempel van Karnak, een van de populairste erfgoedattracties van Egypte

De afwezigheid van Russische toeristen is voelbaar in de Egyptische vakantieoorden, maar regeringsambtenaren hopen dat een ambitieus plan met Ankara hen zal terugbrengen.

Egypte heeft een ambitieus plan met Turkije ontvouwd om zijn noodlijdende toeristische sector, die door de oorlog in Oekraïne op de knieën is gebracht, te redden.

Vóór de Covid-19-pandemie droeg het toerisme 12 procent bij aan het bruto binnenlands product van het land en verschafte het werk aan een op de tien leden van de 29 miljoen arbeidskrachten van het land.

In 2019 bezochten 13 miljoen mensen Egypte, dat sterk afhankelijk is van het toerisme. Dat aantal is in 2021 gehalveerd als gevolg van de pandemie.

In topjaren komt bijna een derde van de toeristen in Egypte uit Rusland en Oekraïne.

Maar de inval van Rusland in zijn buurland heeft de vluchten tussen de landen aan de grond gehouden en het aantal toeristen naar Egyptische badplaatsen beperkt. Op dit moment komen er geen Russische toeristen meer naar Egypte.

Hotels in Sharm el-Sheikh en Hurghada voelen de afwezigheid al. Kort na de invasie was de helft van de kamers in de resorts leeg en de plaatselijke bevolking verwacht dat de situatie nog verder zal verslechteren.

De Egyptische toerismeplanners zijn in crisis en zeggen dat ze dag en nacht werken om de sector te redden.

De belangrijkste strategie van de toeristische autoriteiten is om Russische toeristen terug naar Egypte te krijgen. Dit kan worden gedaan, zeggen ze, door de hulp van een derde land in te roepen. Turkije, waarvan de toeristische sector ook te lijden heeft onder de oorlog, zou volgens hen de ideale kandidaat zijn.

Egypte en Turkije zouden kunnen helpen bij het smeden van allianties tussen nationale luchtvaartmaatschappijen om gezamenlijke pakketten aan te bieden met andere landen in de regio, stellen plaatselijke toerismespecialisten.

De Egyptenaren hopen dat zij Russische toeristen naar Egypte kunnen terughalen door hen onderweg in Turkije te laten stoppen.

“Egypte kan Russische toeristen aantrekken via Turkije”, aldus Ghada Shalabi, ambtenaar van het Egyptische ministerie van Toerisme, volgens een plaatselijke krant.

Dit zou de eerste toeristische samenwerking zijn tussen Caïro en Ankara – de twee plaatsen zijn de afgelopen jaren verdeeld geweest langs politieke, geostrategische en ideologische lijnen.

Ondanks de politieke conflicten hebben de economische banden standgehouden, en de laatste maanden is er zelfs sprake van een geleidelijke toenadering.

De Egyptische toerisme-industrie heeft al eerder moeten stuiteren. In 2015 werd een Russisch passagiersvliegtuig op weg naar Sint-Petersburg neergehaald boven de Sinaï, kort nadat het was opgestegen van de luchthaven van Sharm el-Sheikh.

De Egyptische tak van Islamitische Staat (IS) eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

Er kwamen 224 passagiers en bemanningsleden om bij de crash, die een lange reeks reisverboden voor Egypte uitlokte, vooral vanuit Rusland, dat pas vorig jaar de vluchten naar het Arabische land hervatte.

Bron: Sabah