De Joodse gemeenschap in Turkije heeft haar steun betuigd aan de aan de gang zijnde normalisatieperiode tussen Turkije en Israël, aangezien velen hopen dat het proces een hoger niveau zal bereiken.

De voorzitter van de Joods-Turkse gemeenschap, Şaul Cenudioğlu, vertelde Anadolu Agency (AA):

“Bovenal wensen wij in vrede te leven, welk land het ook is. Het is verheugend dat de betrekkingen met Israël, die door sommige gebeurtenissen in het verleden verslechterden, vandaag een positief punt hebben bereikt.”

Hij onderstreepte ook het belang van het recente bezoek van de Israëlische president Isaac Herzog aan Turkije.

Cenudioğlu benadrukte dat zij als Turkse Joden de ontwikkeling van de betrekkingen tussen Turkije en Israël steunen:

“Goede betrekkingen tussen de twee landen maken ons gelukkig. Het zou iedereen gelukkig moeten maken, net zoals het ons gelukkig maakt. Want de mensheid wil boven alles vrede. Er is oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Zou het niet beter zijn voor de mensheid als er vrede zou zijn?

“Het is in het belang van beide landen dat de betrekkingen tussen de staten op een hoog niveau staan. Dit komt tot uiting in de handel, het toerisme en de politiek, en het ontwikkelt ook de mensen. Wat ons aan het hart gaat is de betrekkingen op een hoger niveau te brengen, het reizen tussen beide landen gemakkelijk te maken en het handelspotentieel te vergroten. Dit komt beide landen ten goede.”

Hij herhaalde dat verschillende geloofsovertuigingen eeuwenlang vreedzaam hebben samengeleefd in de zuidelijke provincie Hatay, en zei: “Hatay is in dit opzicht een tuin van beschavingen.”

Te midden van het normalisatieproces tussen de twee landen, zou de Israëlische premier Naftali Bennett Turkije kunnen bezoeken, zei president Recep Tayyip Erdoğan vrijdag.

“In dit proces kan ook de Israëlische premier Bennett komen. Ook met zijn komst is er misschien een kans om een nieuw tijdperk te beginnen in de banden tussen Turkije en Israël,” vertelde Erdoğan aan verslaggevers tijdens een terugvlucht van een NAVO-top in Brussel.

“Een van de belangrijkste stappen die we samen kunnen zetten voor de bilaterale banden is volgens mij samenwerking op het gebied van aardgas,” voegde hij eraan toe.

Herzog van zijn kant zei dat het de bedoeling is de basis te leggen voor de ontwikkeling van vriendschappelijke betrekkingen tussen Turkije, Israël en de volkeren van de twee landen.

“Israël en Turkije kunnen en moeten een samenwerking aangaan die een impact zal hebben op deze regio die wij allen thuis noemen,” zei Herzog.

Het bezoek van Herzog wordt gezien als een stap om van een periode van gespannen banden over te gaan naar verbeterde betrekkingen met Turkije. Erdoğan heeft gezegd dat het bezoek een “nieuw tijdperk” zal inluiden en dat de twee landen zouden kunnen samenwerken om Israëlisch aardgas naar Europa te transporteren, waarmee een idee dat meer dan 20 jaar geleden voor het eerst werd besproken, nieuw leven wordt ingeblazen.

Plannen voor een onderzeese pijpleiding van het oostelijke Middellandse-Zeegebied naar Europa, met uitzondering van Turkije, zijn vastgelopen nadat de Verenigde Staten in januari hun bedenkingen hadden geuit.

Bron: Sabah