Erdoğan en Saudische kroonprins Mohammed bin Salman

President Recep Tayyip Erdoğan kondigde maandag aan dat hij in februari een bezoek zal brengen aan Saoedi-Arabië, nu Ankara stappen blijft zetten in de richting van normalisatie met verschillende regionale landen.

Sprekend in de marge van een vergadering die hij bijwoonde in Istanbul, waar hij voorlopige cijfers over de buitenlandse handel voor 2021 bekendmaakte, zei Erdoğan dat de handel met het koninkrijk volgende maand zal worden besproken.

Ankara en Riyad hebben de afgelopen maanden geprobeerd om enige diplomatieke schade te herstellen na een decennium van spanningen, vooral na de moord in 2018 op de dissidente Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het Saoedi-Arabische consulaat in Istanbul.

President Recep Tayyip Erdoğan besprak in april en mei de bilaterale betrekkingen met de Saoedische koning Salman. Een maand later zei Erdoğan dat Ankara hoopte zijn samenwerking met de Golfstaten te maximaliseren.

Turkije heeft ook vooruitgang geboekt bij het herstellen van de gespannen banden met Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Turkije stuurde in mei een delegatie naar Saoedi-Arabië voor besprekingen en minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu had in Riyad een ontmoeting met zijn Saoedische ambtgenoot prins Faisal bin Farhan.

Het koninkrijk heeft nooit publiekelijk toegegeven dat het goederen uit Turkije boycot, maar vorig jaar hebben Saudische zakenlieden en detailhandelaars de maatregel gesteund temidden van de politieke spanningen tussen de twee regionale rivalen.

Om de onofficiële blokkade te omzeilen, hebben sommige Turkse exporteurs voedsel, kleding en andere goederen omgeleid.

Bron: Turkse media