De Turkse export naar Saoedi-Arabië is in het eerste kwartaal van 2022 met 25 procent gestegen, zo bleek maandag uit gegevens van de Turkse Exporters’ Assembly, te midden van verzoeningspogingen tussen de twee regionale mogendheden.

De Turkse export bereikte bijna 70 miljoen dollar in de eerste drie maanden van dit jaar, van een equivalent van 55 miljoen dollar vorig jaar.

Het grootste deel van de export vond plaats in maart, toen de export steeg van 18,5 miljoen dollar naar 58 miljoen dollar, een stijging van 215 procent op jaarbasis.

Hoewel het bedrag minuscuul is in vergelijking met 2020, kan het een teken zijn dat Riyad de druk op Ankara vermindert na maandenlange gesprekken achter de deur en enkele Turkse verzoeningsstappen.

Zo heeft Turkije alleen al in januari 2020 voor 221 miljoen dollar aan goederen uitgevoerd naar Saoedi-Arabië.

Saudi-Arabië legt sinds 2018 een stil embargo op Turkse goederen op, toen de betrekkingen in een spiraal raakten nadat Saudische agenten journalist Jamal Khashoggi in Istanbul hadden vermoord.

Riyad beschuldigt Ankara ervan met de zaak te proberen de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman ten val te brengen. Als gevolg daarvan zag de Turkse export in heel 2021 een scherpe daling van bijna 92 procent.

Een rechtbank in Istanbul zal naar verwachting donderdag een rechtszaak tegen de moordverdachten, die bij verstek worden berecht, overdragen aan de Saudische autoriteiten als onderdeel van een regeling om de betrekkingen te herstellen.

In de afgelopen maanden heeft Turkije gewerkt aan het verbeteren van de betrekkingen met verschillende regionale machten waarmee het eerder antagonistische betrekkingen onderhield, waaronder Saoedi-Arabië, de VAE, Egypte en Israël.

Terwijl de banden met zijn rivalen beter worden, is Ankara op zoek naar financiële en economische voordelen om de voortdurende druk te compenseren die Turkije voelt door de dalende lira en de hoge inflatie.

Een Turkse ambtenaar vertelde dat ze nog steeds geen dramatische verandering zien die met zekerheid zou aantonen dat Riyad het embargo opheft.

“We volgen de kwestie op de voet en het is nog te vroeg om te zeggen dat de zaken aan het veranderen zijn,” zei de ambtenaar.

Een Turkse zakenman die de bilaterale handel op de voet volgt, vertelde dat Turkije ernstig behoefte heeft aan Saoedische investeringen en toerisme.

“De export is echt van cruciaal belang en we verwachten allemaal dat we dit allemaal achter ons kunnen laten,” zei de zakenman.

Bron: Turkse media