Ada Elif Savaş, een 13-jarige pianiste, is de jongste Turkse student geworden die is toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, een van de meest prestigieuze muziekscholen ter wereld.

Savaş werd toegelaten in de categorie “jong talent” aan het vooraanstaande kunstinstituut, waar alleen bachelor- en postdoctorale studenten onder normale omstandigheden hun opleiding krijgen.

Savaş, die pas drieënhalf jaar oud was toen haar talent werd ontdekt, zal haar muzikale reis voortzetten door een rechtstreekse universitaire opleiding te volgen zonder diploma van de middelbare school.

Yasemin Banu Burcu Savaş deelde het verhaal van haar dochter, die ondanks haar jonge leeftijd zo succesvol was en verschillende prijzen won in vele muziekcompetities die in vele landen werden gehouden.

“Sinds Ada piano begon te spelen, is deze school altijd ons doel geweest. Maar behalve ik en haar leraar Mehmet David Ezra Okonşar geloofde niemand dat ze deze school kon winnen door op zo’n jonge leeftijd van de middelbare school af te gaan. Maar Ada werkte hard,” zei ze.

“Deze reis was erg moeilijk, zowel financieel als geestelijk. Terwijl Ada moest werken op een piano met kapotte toetsen, voorzag Alexandre Abellan, de directeur van haar school, Notre Dame de Sion in Istanbul, Ada van een kamer en een piano zodat ze op de school kon spelen,” merkte Savaş op.

Savaş voegde eraan toe dat ze huilde van geluk toen ze hoorde dat zij een van de twee mensen was die als jonge talenten op de school waren aangenomen.

Bron: Hürriyet