In de afgelopen twee jaar werden er in totaal 10.657 terroristen van de verboden terreurbeweging PKK ‘geneutraliseerd’, aldus de Turkse minister van Defensie Fikri Işık. Hij zei dat de PKK door deze operaties “niet meer in staat is om aanvallen uit te voeren.”

“Het aantal terroristen dat geneutraliseerd is sinds 23 juli 2015 tot op vandaag bedraagt 10.657. Dit is een belangrijk succes. De terroristische groepering stevig moeten incasseren”, zei Işık op 11 juni tegen soldaten in de grensprovincie Kilis.

Turkse autoriteiten gebruiken het woord ‘geneutraliseerd’ in hun verklaringen om aan te duiden dat de betrokken terroristen werden gedood, buiten gevecht gesteld of gevangen genomen.

Geen aanvallen

“Op aanvallen met zelfgemaakte explosieven of met mortiergranaten van afstand na, kan de PKK geen aanvallen uitvoeren. We zullen deze terroristische groep hopelijk volledig uitschakelen en zullen alle nodige maatregelen nemen om te voorkomen dat ze opnieuw een bedreiging voor dit land wordt”, aldus Işık.

Işık keurde samen met generaal Salih Zeki Çolak een grenspost en een militaire basis in Kilis, alvorens hij soldaten ontmoette voor een iftarmaaltijd.

Işık zei dat Turkije op dit moment de meest succesvolle periode in zijn anti-terreurstrijd meemaakt en merkte op dat “het land probeert te vechten tegen meer dan drie terroristische organisaties.”

“Turkije is het enige land dat worstelt met meer dan drie terroristische groepen, die deze groepen ernstig onder druk houdt en ze grote verliezen laat lijden. We ervaren de meest succesvolle periode in onze 35-jarige strijd tegen terrorisme”, voegde hij eraan toe.

Hurriyet