De Turkse vicepresident Fuat Oktay heeft dinsdag in het parlement kritiek op het economische beleid van de regering willen bestrijden door te zeggen dat de maatregelen bedoeld zijn om de economische onafhankelijkheid van het land te garanderen.

Turkije zal zijn vastberaden mars naar welvaart voortzetten, en de beloningen zullen worden gedeeld door de hele samenleving, zei Oktay in zijn commentaar tijdens de besprekingen over de begroting voor 2022, meldde het door de staat gerunde persbureau Anadolu.

De Turkse lira is dit jaar ten opzichte van de dollar tot een recorddieptepunt gezakt en verloor bijna 50 procent van zijn waarde, nadat president Recep Tayyip Erdoğan de gouverneur van de centrale bank had ontslagen en zijn opvolger de opdracht had gegeven de rente te verlagen ondanks de snel stijgende inflatie. Alleen al in november verloor de lira ongeveer 30 procent van zijn waarde.

Het economische programma van Turkije begint al vruchten af te werpen, aldus Oktay, die wees op een overschot op de lopende rekening van 3,2 miljard dollar in maart, het hoogste in drie jaar.

In het verleden gingen dergelijke overschotten vooraf aan economische crises, maar deze keer is het de bedoeling van de regering om de overschotten duurzaam en permanent te maken, zei hij.

De autoriteiten zullen de manipulatie van de economie overwinnen en dergelijke inspanningen in de geschiedenis begraven, net zoals zij een einde hebben gemaakt aan het terrorisme en de voogdij hebben verslagen, zei hij.

Hij wees op het succes van de regering bij het opbouwen van een onafhankelijke en succesvolle defensie-industrie, waarmee hij diegenen het zwijgen oplegde die hadden gezegd dat dit doel onbereikbaar was.

Het regeringsbeleid houdt in dat de investeringskosten van het bedrijfsleven zullen dalen en bijdragen tot een gezonde economische groei en welvaart voor alle burgers, aldus Oktay.

De regering zal fabrikanten steunen met stimuleringsmaatregelen die innovatie en binnenlands ontwerp en binnenlandse productie ondersteunen, zei hij, en hij voegde eraan toe dat zij snel een aanvullend steunpakket voor de werkgelegenheid zal invoeren.

Bron: Turkse media