De Turkse Hoge Raad van Verkiezingen (YSK) kondigde op 26 april het kalender aan voor de presidentiële en parlementaire verkiezingen van 24 juni. Het proces voor de presidentiële verkiezingen zal beginnen op 1 mei. Politieke partijen moeten de namen van hun kandidaten indienen tegen 5 mei.

De uiteindelijke lijst van verkiesbare kandidaten zal gepubliceerd worden in het Staatsblad op 13 mei, wat ook het begin van de campagne voor de presidentiële verkiezing zal inluiden.

Zij die minstens 100.000 handtekeningen verzamelen, kunnen ook een gooi doen naar het presidentschap. De deadline voor dergelijke kandidaten is 9 mei. De deadline om een lijst van kandidaten voor de parlementaire verkiezingen in te dienen is 21 mei.

Turkse burgers die in het buitenland wonen, kunnen hun stemmen uitbrengen tussen 7 en 19 juni.

Volgens het kalender gepubliceerd door de YSK moeten politieke partijen die een verkiezingsalliantie willen vormen, hun “alliantieprotocol” getekend door de partijleider indienen bij de YSK tegen 6 mei.

De YSK zei dat 11 partijen, inclusief de regerende AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling), de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij) en de MHP (Nationalistische Bewegingspartij), kunnen deelnemen aan de parlementaire en presidentiële verkiezingen.

Tot de andere partijen behoren de Democratische Partij van de Volkeren (HDP), de Geluk Partij (SP), de Grote Eenheidspartij (BBP), de Onafhankelijk Turkije Partij (BTP)), de Democraat Partij (DP), de Patratiottische (Vatan) Partij, de Vrijheidszaak Partij (Hudapar), en de nieuw opgerichte IYI (Goede) Partij.

Het parlement nam op 20 april een wet aan voor vervroegde verkiezingen op 24, wat de overgang van Turkije naar een presidentieel system bevestigde.

President Recep Tayyip Erdogan ondertekende op 25 april een harmonisatiewet om het verkiezingssysteem van het land te laten overeenkomen met de grondwettelijke wijzingen van het referendum van vorig jaar.

Hurriyet