Afbeelding: de Turkse uitvinder Agbas toont de watertank van zijn nieuwe uitvinding.

Murat Agbas is een automechanicus die in Gaziantep actief is. Hij is nog maar 21 jaar oud, maar hij heeft al een grote passie voor uitvinden. De jonge man heeft een doorbraak bereikt waarmee hij de mensheid minder afhankelijk van aardolie hoopt te maken. Hij heeft een auto ontwikkeld die op water kan rijden. Zijn auto is een hybridevoertuig dat zowel op benzine als op water rijdt. Met slechts 2 liter water kan hij tot 70 km rijden.

Agbas vertelde aan de pers dat deze uitvinding nog maar het begin is. In de toekomst hoopt hij een auto te ontwikkelen die geen benzine meer nodig heeft. “Prijzen voor aardolie zijn hoog en alle moderne oorlogen worden gevoerd omwille van olie. Ik hoop oorlogen om olie te kunnen stoppen als mijn auto op water op de markt komt”, aldus Agbas.

Gaziantep, Türkiye

De jonge Turkse uitvinder testte zijn motor op water eerst op een oude auto. Toen hij wist dat zijn motor werkte, maakte hij de nodige aanpassingen zodat de motor ook in een splinternieuwe wagen kon werken. De auto gebruikt een opslagtank voor water met een filtersysteem dat waterstofgas uit de vloeistof haalt. Dat waterstofgas wordt dan gebruikt op de benzine te doen ontbranden. Volgens Agbas levert zijn nieuwe motor een 30% hoger rendement op voor de auto.

(Bron: Sabah)