Amerikaanse senator wil voorlopig geen sancties tegen Turkije

Jim Risch, senator voor de Republikeinse partij en voorzitter van de commissie voor buitenlandse betrekkingen van de senaat, liet eerder deze week aan reporters in zijn kantoor weten dat hij voorlopig niet wil dat het congres stemt voor sancties tegen Turkije.

Hiermee hoopt hij de spanningen tussen beide landen, die ontstaan zijn door de Turkse aanschaf van een Russisch antiraketsysteem, wat te temperen. “Het is waarschijnlijk beter dat we voorlopig geen sancties opleggen”, aldus Risch. Hij was een van de republikeinse senatoren die door president Donald Trump werden opgeroepen om op 13 november de gesprekken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bij te wonen. Hij noemde deze vergadering erg therapeutisch.

“President Erdogan zit nog niet helemaal op de zelfde golflengte als wij, maar het voorstel dat we hem deden is te nemen of te laten. Hij is zich heel bewust van de beslissingen die hij moet nemen, en de gevolgen die zijn beslissingen kunnen hebben”, aldus de senator.

Bob Menendez

Beleidsmakers uit de verschillende fracties in het congres, waaronder Bob Menendez, democratisch lid van de commissie buitenlandse betrekkingen, en Risch zelf, hadden eerder voorgesteld om Turkije strenge sancties op te leggen. Risch zei toen dat hij de Turks-Amerikaanse relaties niet wilde ondermijnen, maar dat er geen wapenleveringen meer georganiseerd mochten worden.

Turkije schafte eerder dit jaar een geavanceerd Russisch antiraketsysteem aan, wat de Amerikaanse regering ertoe aanzette om het land in juli uit te sluiten van het F-35-programma voor de 5de generatie (joint strike) gevechtsvliegtuigen. Volgens de VS zou het S-400-systeem van Rusland de Russen in staat stellen om geclassificeerde informatie te verkrijgen over de vliegtuigen, en zou het systeem niet compatibel zijn met de systemen van de NAVO. Turkije houdt vol dat dit niet het geval is. S-400 zal niet worden geïntegreerd in de NAVO-systemen en dus geen bedreiging vormen voor de alliantie.

Bron: Hurriyet