Nieuwe studie: Kunst en cultuur-activiteiten zijn goed voor de gezondheid

Culturele en creatieve activiteiten zoals dansen, zingen of musea bezoeken kunnen een positief effect hebben op de lichamelijke en geestelijke gezondheid, aldus een Europese gezondheidsagentschap.

Volgens de in Kopenhagen gevestigde Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), hebben muziek en zang een positief effect op het aandachtsvermogen en geheugen van mensen met dementie. De bevindingen zijn gebaseerd op een studie van meer dan 900 publicaties over de voordelen van kunst en cultuur.

“De voorbeelden laten zien hoe kunst en cultuur complexe gezondheidsproblemen kunnen bestrijden zoals diabetes, obesitas en geestelijke gezondheidsproblemen,” zei Piroska Ostlin, regionaal directeur van de WHO.

Het rapport zegt dat luisteren naar muziek bevorderend is voor je bloedglucosespiegel en dit zowel bij mensen met diabetes als bij mensen zonder diabetes. Ook werd er ontdekt dat kinderen die naar een verhaaltje luisteren voor het slapen gaan, langer slapen en zich beter kunnen concentreren op school.

De vijf kunstcategorieën waren: podiumkunsten (muziek, dans, zang, theater), beeldende kunsten (ambachten, schilderkunst, fotografie), literatuur (schrijven, lezen), cultuur (museumbezoek, concerten, theater) en online kunst.

De studie begon in januari 2000 en werd afgerond in mei 2019. Het samenvattend rapport van het Health Evidence Network (HEN) over kunst en gezondheid werd voor het eerst uitgebracht in Helsinki, Finland.

Sabah

O.A.