De Umut (Hope) Stichting, een prominente ngo die persoonlijk wapenbezit wil doen dalen, heeft een brief gestuurd aan alle politieke partijen en presidentskandidaten om “persoonlijke” bewapening een halt toe te roepen.

 “Wij verzoeken op krachtdadige wijze dat jullie beloven in jullie verkiezingsmanifesten – luid en duidelijk zonder enige verwikkelingen – dat wettelijke reguleringen moeten gestemd worden om persoonlijke bewapening te voorkomen en te controleren. Persoonlijke bewapening eist elke dag onschuldige levens. Wij verzoeken dat jullie beloven om de toegang tot wapens moeilijker te maken om de geweldscijfers te doen dalen,” leest de brief ondertekend door de voorzitter van de stichting Nazire Dedeman Cagatay.

Individuele bewapening

 “Wij zijn bezorgd dat individuele bewapening niet gestopt kan worden en het blijft de pan uit rijzen. Preventieve maatregelen en wapencontroles worden niet degelijk toegepast. Door deze bewapening stijgen het aantal moorden met wapens, diefstal en schietpartijen. Families lijden hieronder en het geweten en de waarden van de mensen worden vernietigd,” zei Cagatay.

Elke dag vijf mensen vermoord

De verklaring merkte op dat elke dag vijf mensen worden vermoord in Turkije in incidenten waarbij vuurwapens betrokken zijn. Volgens de cijfers van de stichting steeg het aantal gewelddaden met persoonlijke wapens met 61 procent in 2017 vergeleken met 2015.

2187 mensen vermoord en 3529 mensen verwond

Vergeleken met vorig jaar was de jaarlijkse stijging 28 procent in 2017. In totaal werden 2187 mensen vermoord  in 3494 incidenten.

De moordcijfers in Turkije bedragen ongeveer 15 op 100.000 mensen, ruim boven het wereldgemiddelde van 5 op 100.000 mensen. Wanneer de doodslagen gepleegd door roekeloosheid hierbij geteld worden, bedraagt dit cijfer in Turkije 30 op 100.000 mensen.

Hurriyet

T.A.