De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zal op 15 mei het Verenigd Koninkrijk bezoeken, waar hij zal bijeenkomen met de Britse premier Theresa May.

Het bezoek komt in het midden van de campagnes voorafgaand aan onverwachte presidents- en parlementsverkiezingen op 24 juni, en was al gepland voordat Erdoğan had aangekondigd dat de verkiezingen eerder dan gepland zouden doorgaan.

“De premier kijkt ernaar uit om President Erdoğan van Turkije te verwelkomen in het Verenigd Koninkrijk voor een bezoek op 15 mei”, zei de woordvoerder van May tegen de verslaggevers.

Verkiezingen

Erdoğan heeft controverse doen ontstaan vanwege het verkiezingswerk in Europa, waar ongeveer drie miljoen Turken in aanmerking komen om te stemmen bij de Turkse verkiezingen. De stemming van de expats is over het algemeen een bron van steun voor de heersende AK-Partij van Erdogan.

20 mei

Erdoğan zal op 20 mei in de Bosnische hoofdstad Sarajevo een bijeenkomst houden om de in het buitenland wonende Turken aan te spreken. Dit nadat Oostenrijk en Nederland lieten weten dat ze geen campagne door Turkse politici op hun grondgebied zouden toelaten.

EU-lidstaten, waaronder Duitsland, Nederland en Oostenrijk, stonden dergelijke bijeenkomsten niet toe in de campagne voorafgaand aan het referendum van vorig jaar. Het referendum ging over het al dan niet overstappen naar een uitvoerend presidentieel systeem in Turkije.

Hurriyet