Uzunköprü, een stad genoemd naar een lange brug in de noordwestelijke Turkse provincie Edirne, doet een aanvraag bij Guinness World Records om de historische stenen brug een plaats in het Recordboek te geven.

Burgemeester Enis İşbilen vertelde aan persbureau Anadolu dat ze een aanvraag bij Guinness hebben ingediend, nadat ze de afmetingen van de brug hebben opgenomen, die naar eigen zeggen ‘de langste stenen brug ter wereld’ is.

İşbilen merkt op dat ze al eerder probeerden de titel voor de langste brug van de wereld te bemachtigen, maar dat die toen al geclaimd werd door een langere brug in China.

“We hebben nu een nieuwe aanvraag ingediend voor de langste brug van de wereld die voertuigen toelaat, waardoor nu ook rekening wordt gehouden met de breedte van de brug”, zei İşbilen. Volgens hem is de brug in China geen wegbrug.

Ambtenaren verwachten dat de opname door Guinness het toerisme in de stad zal stimuleren.

De brug staat ook op de UNESCO Voorlopige Lijst voor Werelderfgoed en moet dringend gerestaureerd worden, omdat er sprake is van scheuren in de aquaducten, aldus İşbilen.

“Het moet onmiddellijk hersteld worden, voordat er permanente schade aan de brug optreedt.” De restauratiewerkzaamheden zullen naar verwachting drie jaar duren en zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de historische brug de komende eeuwen overleeft.

Uzunköprü ligt aan de rivier Ergen en was vroeger bekend als de Ergenbrug. Het is een brug die Turkije verbindt met de Balkan en Europa.

De geschiedenis van de stad Uzundere dateert uit de nieuwe steentijd (8000-5500 v.Chr.), terwijl de brug zelf in de 15e eeuw door de Ottomaanse Sultan Murad II werd gebouwd.

Hurriyet