Verschillende leden van het Turks leger die gestationeerd zijn op een NAVO militaire basis in het zuidoosten van Duitsland hebben het recht van asiel verzocht in het land om zodanig hun terugkeer naar Turkije te belemmeren, dit volgens het “German DPA” persbureau. 

De secretaris-generaal zei niets over het aantal asielaanvragen of de landen waar de Turkse militairen hebben aangeklopt. Volgens hem zijn de aanvragen een zaak voor de autoriteiten van de landen waar ze zijn ingediend. DPA rapporteerde dit op 16 november over de betrokken soldaten van de NAVO luchtmacht die gestationeerd waren in Ramstein,  in het zuidoosten van Duitsland.

Persbron

De persbron hierover is Paul Junker, het hoofd van lokale afdeling in Kaiserlautern, beweerdelijk zouden de familieleden van de betrokkenen ook asiel hebben aangevraagd. Ook zou er meer dan één familie asiel hebben aangevraagd, maar hij weigerde te vertellen hoeveel individuen betrokken waren.

Volgelingen van Gulen

Bovendien specificeerde het agentschap de redenen niet waarom de soldaten en hun familie leden in Duitsland probeerden te verblijven. Er zijn veel Turkse diplomaten en soldaten die asiel hebben gezocht sinds de poging tot staatsgreep op 15 juli, die vermoedelijk werd georchestreerd door de volgelingen van Fetullah Gulen.

De betrekkingen tussen Duitsland en Turkije staan sinds recent op gespannen voet, omdat staatsofficieren zeggen de uitleveringsverzoeken te zullen blokkeren indien ze politiek gemotiveerd zijn.

Hurriyet