Aslı Erdoğan, een prominente Turkse romanschrijfster, zal een vredesprijs in Duitsland niet kunnen ontvangen omdat ze haar paspoort, dat eerder op grond van terreuraanklachten tijdens haar proces was geconfisqueerd, nog niet heeft teruggekregen. Ze ging de Erich Maria Remarque-prijs persoonlijk ontvangen in de Duitse stad Osnabrück op 22 september, maar nu zal iemand anders de prijs in haar plaats ontvangen.

De 50-jarige Erdoğan was vorige zomer gearresteerd op beschuldigingen van het uitvoeren van “terreurpropaganda” in het gerechtelijke onderzoek naar de -nu verboden- krant Özgür Gündem, die Ankara als een spreekbuis van de verboden PKK bestempelde. Ze bracht 132 dagen door in de gevangenis.

Hoewel ze werd vrijgelaten in december 2016, kreeg ze een reisverbod opgelegd, wat tot nu toe haar deelname aan vijf prijsuitreikingsceremonies heeft verhinderd. Het reisverbod werd opgeheven op 22 juni, maar de overheid heeft haar paspoort nog niet teruggegeven. Daardoor zal ze niet kunnen deelnemen aan de ceremonie in Osnabrück.

De Erich Maria Remarque-prijs, vernoemd naar de auteur van de Eerste Wereldoorlog klassieker “Van het westelijk front geen nieuws”, wordt sinds 1991 elke twee jaar uitgereikt in het Duitse Osnabrück. De prijs wordt uitgereikt aan auteurs die een inspanning voor vrede hebben getoond.

Hurriyet