Helmut Affelt

De Duitse burgemeester van een Nedersaksische gemeente riep een integratieambtenaar van Turkse origine op “om zich onmiddellijk en publiekelijk van de Turkse president Erdogan te distantiëren”. Volgens Duitse media dreigde Helmut Affelt, ereburgemeester van Stadtoldendorf, er ook mee om integratieambtenaar Esin Özalp te ontslaan als ze zijn eis niet gehoorzaamde.

Wolfgang Anders

Burgemeester Wolfgang Anders van de naburige gemeente Escherhausen bevestigde het incident dat “een gebrek aan begrip” veroorzaakte in de provinciale regering. De integratiebeambte van Nedersaksen Doris Schröder-Köpf reageerde diep verontwaardigd. Ze noemde het gedrag van Affelt “onacceptabel”.

Doris Schröder-Köpf

Schröder-Köpf vertelde de openbare radio en Tv-zender NDR dat meer en meer mensen van Turkse origine op een “agressieve wijze” worden gesommeerd om zich te distantiëren van Erdogan. Volgens Schröder-Köpf vormt dit “een belediging voor immigranten uit de tweede of derde generatie”, die niet gereduceerd moeten worden tot een andere origine dan Duitsland.

Burgemeester Affelt

De controversiële burgemeester Affelt vertelde aan NDR ook dat hij “persoonlijk beledigd” was door de opmerkingen van Erdogan over Duitsland. Wolfgang Anders echter zei dat Affelts eis, ondanks zijn louter representatieve functie, pas tijdens de volgende gemeenteraadsbijeenkomst zou kunnen worden behandeld.

Esin Özalp

Affelt is een lid van de regerende christendemocratische CDU-partij terwijl immigratiebeambte Esin Özalp lid is van de sociaaldemocratische SDP.