Er is een softwareprogramma ontwikkeld dat helpt bij de profilering van leden van de Turkse Strijdkrachten (TSK). Dit is onderdeel van de poging van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) om vermeende leden van de Gülenistische Terreurorganisatie (FETÖ) uit het leger te ontslaan.

De software is naar verluidt gebaseerd op een scoringssysteem dat negatieve punten geeft aan soldaten die extra buitenlandse missies hebben uitgevoerd, disciplinaire opmerkingen hebben gekregen, profiteerden van verdacht snelle promoties, of eerder zijn aangewezen bij taken betreffende studententoelating en -beoordeling.

‘Bevoorrechte posities en opvallende examenresultaten’ leveren ook een negatieve score op in de software.

Terwijl er op de achtergrond onderzoek wordt gedaan naar de militaire staf, richt dit middel zich op de lager gerangschikte soldaten die mogelijk verbonden zijn met FETÖ, blijkt na de recente bijeenkomst van de Hoge Militaire Raad (YAŞ).

Programma

In het nieuwe softwareprogramma worden er scores aan de namen gegeven en krijgen persoonlijke achtergronden kleurcodes, namelijk geel, groen of rood. Groen is positief, geel is onbepaald en rood is negatief.

Aan de hand van de markeringen, worden de namen in de gele en rode categorie verder onderzocht.

Grondige onderzoeken naar veronderstelde FETÖ-leden binnen het leger zijn in 2016 begonnen, met kruiscontroles van de leden van de krijgsmacht.

Hurriyet