Marla

Marla is een Turkse rockband die al 3 jaar optreedt. De band heeft een volledig vrouwelijke bezetting en hoopt vrouwen te inspireren om zich aan te sluiten bij de rockscene die vooral uit mannen bestaat en waarin vrouwen vaak met vooroordelen te maken krijgen.

De bandleden, 5 twintigers, wonen in Ankara. Hoewel ze actief zijn in uiteenlopende disciplines, van geneeskunde tot Franse literatuur, hebben ze elkaar toch gevonden.

Ekin Gülmez en Burcu Özbek spelen gitaar, Esra Hasandayioglu speelt basgitaar, Büshra Vanlioglu is drumster en Tugçe Kaymaz neemt de zang voor haar rekening. Ze hebben al in het hele land opgetreden.

Volgens Hasandayioglu was het de bedoeling om met Marla, genoemd naar het iconische personage Marla Singer uit de film Fight Club, een vrouwelijke persoonlijkheid te creëren die onafhankelijk is van de persoonlijkheid van elk lid, maar er wel op lijkt.

“Niet iedereen ziet muziek op dezelfde manier, maar toch is muziek een kracht die ons allemaal verbindt”, zegt ze. Ze onderstreept ook de uitdagingen die vrouwen in een door mannen gedomineerde rockwereld tegenkomen. Ze zegt dat vrouwelijke rockers soms worden gediscrimineerd door eigenaars van concertzalen, mannelijke collega’s, maar ook het publiek.

Anderzijds merkt Hasandayioglu ook op hoe de groep soms extra vriendelijk wordt behandeld omwille van het geslacht van de leden. “Voor onze vrouwelijke fans kan het bemoedigend zijn om 5 vrouwen op het podium te zien. Voor ons is dat heel motiverend. Hopelijk kunnen we toch een inspiratiebron zijn voor mensen”, zegt ze.

K.L.

(Bron: Sabah)