Archeologen hebben een stenen kist gevonden in de Balatlar kerk in Sinop, die naar verluidt fragmenten bevat van het kruis waarop Jezus Christus werd gekruisigd. De kist, die door de christelijke wereld “Heilige Steen” werd genoemd, wordt nu bewaard in het Archeologisch Museum van Sinop.

De kerk waar de stenen kist werd gevonden, was vroeger een Romeinse tempel die in de zevende eeuw werd omgebouwd tot een Byzantijnse kerk. De opgravingen in de kerk die 9 jaar geleden van start zijn gegaan met steun van het ministerie van Cultuur en Toerisme, zijn nog steeds aan de gang. Het gebouwencomplex heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 4de eeuw voor Christus.

Tijdens grootschalige opgravingen onder leiding van Gülgün Köroğlu, professor aan de Mimar Sinan Universiteit van Schone Kunsten, werd er een 1.500 jaar oude altaar opgegraven.

Sinop’s provinciaal directeur van Cultuur en Toerisme, Hikmet Tosun, beweert dat zijn stad een van de oudste menselijke nederzettingen is ter wereld.

Hij benadrukte dat ze 2.000 werken hebben opgegraven die momenteel in het museum worden tentoongesteld. 11.000 andere werken worden momenteel bewaard in een magazijn.

Sabah

O.A.