Turks-Cyprus (Turks: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) woedend om opheffing wapenembargo

De Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) heeft zaterdag woedend gereageerd op het besluit van de Verenigde Staten om het wapenembargo op Grieks-Cyprus op te heffen. De Turks-Cyprioten zeggen dat deze zet een bedreiging vormt voor de vrede en stabiliteit in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

In een officiële verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde de TRNC dat de VS zich schaart achter het recente beleid van de Grieks-Cypriotische regering dat de regionale spanningen heeft aangewakkerd en de aanwezigheid van Turks-Cyprioten op het eiland heeft genegeerd.

De TRNC verklaarde verder te weten waarom de Griekse regering altijd naar wapens grijpt en uitte bezorgdheid over de schouderklopjes die de Grieks-Cypriotische regering keer op keer krijgt van westerse landen.

De onoprechtheid van Washington ten aanzien van de vredesonderhandelingen op het eiland zal volgens de TRNC duidelijk worden als het wetsvoorstel (opheffing embargo) in werking treedt.

De spanningen op het eiland zouden ook verder toenemen door het “slechte beleid” van de Grieks-Cypriotische regering. Een beleid dat volgens de TRNC geen rekening houdt met de Turkse inwoners op het eiland. De opheffing van het wapenembargo zal volgens velen alleen maar leiden tot een verdere verslechtering van de betrekkingen.

 

Hurriyet

O.A.