Turkije zal rechten in Middellandse Zee blijven verdedigen

Turkije zal vastberaden doorgaan met het verdedigen van zijn legitieme rechten en belangen in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Dat waren de woorden van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu ontmoette afgelopen weekend het hoofd van de VN-erkende Libische regering, Fayez al-Sarraj, tijdens de 19de editie van het Doha Forum in Qatar. Çavuşoğlu maakte na de bijeenkomst via een tweet bekend dat hij en al-Sarraj, hebben gesproken over de maritieme samenwerkingsovereenkomst tussen Turkije en Libië.

“Wij zullen onze legitieme rechten en belangen in het oostelijke Middellandse Zeegebied resoluut blijven verdedigen,” haalde de Turkse minister aan.

De Turkse minister van Defensie, Hulusi Akar, was ook van de partij en sprak met al-Sarraj over de recent gesloten maritieme deal en toekomstige militaire samenwerkingsovereenkomsten. Yaşar Güler, de 30ste stafchef van de generale staf van de Turkse strijdkrachten, woonde de bijeenkomst ook bij.

“We hebben gedaan en zullen het nodige blijven doen, binnen de grenzen van het internationale recht, om onze rechten en belangen in de Middellandse Zee te beschermen,” zei Akar na de bijeenkomst tegen de pers.

Ankara sloot op 7 november 2 samenwerkingsovereenkomsten af met de regering in Tripoli (hoofdstad Libië). Een over militaire samenwerking en de andere over de zeegrenzen van de landen in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

President Recep Tayyip Erdoğan zei na de militaire samenwerkingsovereenkomst dat Ankara in de toekomst troepen zou kunnen sturen naar Libië als de Libische regering een dergelijke oproep zou doen.

@RTErdogan

Hurriyet

O.A.