De conservatief-islamitische regeringspartij AKP (Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) heeft meegedeeld dat de banden met Duitse politieke partijen versterkt zullen worden om een betere bilaterale relatie te ontwikkelen met Duitsland.

‘We zijn bezig met ontmoetingen met de Duitse partijen te organiseren. Enkel contact tussen de twee regeringen volstaat niet. We moeten onze relatie verder ontwikkelen op andere domeinen zoals de bedrijfswereld en tussen de politieke partijen’, zei Cevdet Yılmaz, vicevoorzitter van AKP, die de buitenlandse zaken van de partij verzorgt.

Turkije en Duitsland tonen zich van goede wil om een gezonde relatie op te bouwen. Beide landen nemen een positief standpunt in om voormalige spanningspunten, zoals de tolerantie van Duitsland tegenover de PKK en de Gülen-beweging, plat te strijken.

PKK

Duitsland beschouwt de verboden terreurbeweging PKK als een terroristische organisatie, maar de volgelingen van de partij kunnen in het land genieten van een tolerantie tegenover hun activiteiten. Gülen-aanhangers zijn talrijk aanwezig in Duitsland en beschouwen het land als een toevluchtsoord.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan brengt op 28 september normaal gezien een staatsbezoek aan Duitsland. ‘Als er meningsverschillen zijn, horen we die op te lossen door met elkaar te communiceren en realistische voorstellen naar voren te brengen’, zei Yılmaz.

Drie miljoen inwoners met een Turkse afkomst

In Duitsland wonen zo’n drie miljoen inwoners met een Turkse afkomst, dat is de grootste Turkse gemeenschap op het Europees continent. Yılmaz deelde mee dat de Turkse gemeenschap in Duitsland dient als een ‘brug’ tussen de twee landen. Hij voegde toe dat het opkomend staatsbezoek van president Erdogan de huidige negatieve perceptie van de relatie tussen de twee landen zal omkeren.

‘Het staatsbezoek van president Erdogan is niet alleen belangrijk voor de relatie tussen Duitsland en Turkije, maar ook voor de relatie tussen Turkije en de Europese Unie’, zei Yılmaz, vicevoorzitter van de AKP.

Tijdens het staatsbezoek zal Erdogan het hebben over de Turkse diaspora in Duitsland, alsook zal hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel tweemaal ontmoeten.

Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas bezocht op 5-6 september Ankara, waar hij Erdogan en zijn Turkse tegenhanger Mevlüt Çavuşoğlu ontmoette.

Sabah

M.S.