Ayca Pars, een vrouw uit de naaste entourage van de notoire cultleider Adnan Oktar, heeft de boeken opengedaan over haar leven bij de groep gedurende 30 jaar. De groep wordt aangeklaagd voor een waslijst aan misdaden, van seksueel misbruik tot spionage. Pars werd vrijgelaten nadat ze haar samenwerking verleende aan de politie in het onderzoek naar de cult. Nu sprak ze tegen Anadolu Agency over hoe de duistere Oktar haar en andere vrouwen brainwashte.

Foto rechts: Ayca Pars

Adnan Oktar en tientallen aanhangers werden gearresteerd in Istanbul in het kader van een onderzoek naar wat speurders zijn criminele organisatie noemen. Pars was onder hen maar werd vrijgelaten omdat ze belastende informatie over criminele daden verstrekte aan de politiediensten.

Vrij uit mijn gevangenschap

“Ik was eindelijk vrij uit mijn gevangenschap, na 30 jaar,” zei ze. “Mijn geest is eindelijk vrij omdat ik al die jaren gevangen ben gehouden. Samen met mij waren er anderen. We moesten doen en denken wat ons werd opgelegd,” zei ze.

Ze ontmoette Oktar en zijn groep voor het eerst toen ze 17 jaar oud was. Toen zocht de 62-jarige Oktar aanhangers voor zijn kromme versie van religie. “Ik was geen religieuze persoon toen en wou meer weten over religie,” zei ze.

Ayca Pars

De cult overtuigde jonge vrouwen en mannen uit rijke families om lid te worden van de groep en groeide zo aanzienlijk doorheen de jaren. Volgens Pars nam de groep een hiërarchische structuur aan in de jaren 90 en evolueerde ze van een groep vrienden van Oktar naar een schimmige cult. Pars zei dat sommige mensen uit de groep wouden stappen maar dat Oktar een zeer strikte controle uitoefende over hen. Hij maakte hen zwart en gebruikte chantage tegen de mensen met een crimineel verleden.

Strikt tegenover vrouwelijke aanhangers

Ze zei dat de cult vooral strikt was tegenover de vrouwelijke aanhangers die verbleven in de huizen van Oktar in Istanbul. “We mochten niet alleen buiten gaan en moesten steeds begeleid worden door ‘een getuige’, iemand binnen de groep die medeleden moest monitoren.”

Pars beschuldigde Oktar van geweld tegen vrouwen te gebruiken. “Hij sloeg hen, schelde hen uit en beval hen om op de grond te kruipen als ze zijn bevelen niet volgden. Hij knipte hun haar als straf en zou soms zelf aan hun haren trekken. Hij dumpte voedsel op borden als hij een vrouw wou straffen tijdens zijn lunch of diner,” vertelde ze.

Sabah

T.A.